Biogascentrale Bunschoten biedt op nieuwe locatie naast dorp

© A. van de Groep en Zonen
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De eigenaar van de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg is een bod aan het voorbereiden op de oude waterzuivering en de oude vuilstort in het dorp. De ondernemer wil al langere tijd verhuizen en maakt nu concrete plannen voor een locatie vlak naast het dorp.
De nieuwe locatie, aan de Groeneweg, ligt enkele honderden meters verder van het dorp verwijderd dan de huidige biogascentrale. Omwonenden zijn er daardoor niet gerust op dat de stankoverlast na een verhuizing verholpen is. De directeur denkt echter dat een nieuwe en moderne installatie veel minder geur zal produceren.

STANK

De biogascentrale Van de Groep en Zonen maakt van vis- en andere etensresten groen gas, maar veroorzaakt daarbij al tien jaar stankoverlast in het dorp. Omwonenden klagen over een penetrante lucht die hoofdpijn en misselijkheid veroorzaakt. Recent kwamen nog tientallen omwonenden naar een informatieavond over de fabriek.
Niet alleen de omwonenden, maar ook de provincie is de overlast zat. Die controleert de fabriek daarom streng. Dit jaar werden al zeven boetes opgelegd omdat het afvalwater van de biogascentrale niet aan de eisen voldeed. In totaal kostte dat de ondernemer al 35.000 euro.
De eigenaar, Arie van de Groep, ziet de verhuizing juist als de ideale oplossing. Hij zegt dat er een totaal nieuw ontwerp ligt en dat 'ze echt van hun fouten hebben geleerd'. Bij de bouw zou er met moderne en nieuwe technieken worden voorkomen dat stank nog zomaar kan ontsnappen.

UITBREIDEN

Veel politici zijn vanwege de geuroverlast kritisch op de verhuisplannen van de biogascentrale. Zeker omdat Van de Groep op de nieuwe locatie graag wil uitbreiden. Uiteindelijk wil de fabriek zes keer zoveel gas produceren dan nu aan de Haringweg.
Toch ziet de raad ook de mogelijkheden van de biogascentrale. Op dit moment levert de fabriek namelijk al genoeg groengas voor tweederde van het dorp. De nieuwe biogascentrale zou niet alleen voor heel Bunschoten gas kunnen leveren, maar ook nog eens voor Amersfoort.
Volgens de directeur van de fabriek, Arie van de Groep, hoeven inwoners van Bunschoten door zijn fabriek straks niet van het gas af. Daardoor zouden dure investeringen voor bijvoorbeeld warmtepompen in het dorp niet nodig zijn. En daar ziet ook de gemeenteraad de voordelen van in.

PLANNING

Op dit moment werkt Van de Groep aan een bod op de grond aan de Groeneweg. Hier bevinden zich een oude waterzuivering en een oude vuilstort. De fabriek huurt de grond op dit moment en maakt al gebruik van de waterzuivering.
Als alles voorspoedig verloopt denkt Van de Groep dat het eerste deel van de nieuwe biogascentrale in 2021 al zou kunnen werken. Ongeveer een jaar later zou de overlastgevende biogascentrale aan de Haringweg kunnen sluiten.
Of het zover komt is nog de vraag. Als de gemeenteraad instemt met de verkoop van de grond, dan zou ook de provincie nog moeten instemmen met een vergunning voor een nieuwe biogascentrale.