Kerken staan stil bij aanslag Utrecht: "Het is nog steeds heel surrealistisch"

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
PROVINCIE UTRECHT - Kerken hebben vanochtend tijdens de dienst stilgestaan bij de aanslag in Utrecht van afgelopen maandag. Zo werd in de Nieuwe Kerk Utrecht voor de slachtoffers gezongen en waren er woorden van troost voor de nabestaanden.
"Er is veel gebeurd de afgelopen week, dus het is goed om daar bij stil te staan", zegt dominee Dirk de Bree van de Nieuwe Kerk. "We nemen tijdens een dienst alle ervaringen van de week met ons mee. Juist op zondag is de kerk de plek om dat te delen met elkaar en met God."

TRAMPASSAGIER

De dienst in de Nieuwe Kerk heeft voor Daan Molenaar een extra bijzondere betekenis. Hij zat in de bewuste tram en was daardoor ooggetuige van de aanslag. "Het is nog steeds heel surrealistisch. Het voelde wel dat ik iets minder in de directe vuurlinie lag. Dat heeft me geholpen om de gebeurtenis een plek te geven", vertelt hij.
Ik zag de dader als iemand die heel kwaad werd, als iemand die uit zijn auto stapte en toen een pistool pakte
Getuige Daan Molenaar
Molenaar was op weg naar zijn werk toen Gökmen Tanis het vuur voor zijn ogen opende. "Ik zag hem als iemand die heel kwaad werd, als iemand die uit zijn auto stapte en toen een pistool pakte. Het voelde als een schietpartij en niet zozeer als terrorisme. Ik ben na het schietincident weggerend en naar m'n werk gegaan, maar ben daarna wel naar huis gegaan."
Molenaar heeft het idee dat de gebeurtenis misschien nog niet helemaal tot hem is doorgedrongen. "Ik ben vrij nuchter qua karakter. Ik kan me wel bedenken dat ik misschien neergeschoten had kunnen worden, maar het lukt me niet om dat heel diep tot me te laten doordringen."

STILSTAAN

Volgens De Bree is het belangrijk dat de aanslag wordt herdacht, vertelde hij vanochtend bij aanvang van de dienst. "We zijn maandag al met een groepje bij elkaar gekomen om te bidden voor de slachtoffers, maar dat doen we vanochtend ook. We zingen een lied over vrede en we bidden voor de mensen en we brengen ze bij God", aldus De Bree.
De gebeurtenis in Utrecht roept bij veel gelovigen de vraag op waarom zoiets gebeurt. "Ik zeg dan dat we een adres hebben. Dat is een gebed. We kunnen altijd bij God terecht, ook met rotvragen en rotgebeurtenissen. Dat gaan we nu ook doen. De waarom-vraag kan ik niet beantwoorden. Daarom moeten we elkaar ook vasthouden en tegen elkaar zeggen: wij willen voor verdraagzaamheid gaan in de stad."
Kerken staan stil bij aanslag