UKiest: Partijen in discussie over bouwen in het buitengebied in de strijd tegen het woningtekort

Wethouder Gerrit Spelt en Huib van Essen (GroenLinks).
Wethouder Gerrit Spelt en Huib van Essen (GroenLinks). © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een volstrekt overspannen woningmarkt en starters die met de handen in het haar zitten: het zijn al lang geen taferelen meer die alleen in de grote steden spelen. Ook in kleine gemeentes als Lopik zijn te weinig woningen. De gemeentes willen extra bouwen, maar lopen aan tegen de grenzen van waar dat mag. En die grenzen worden bepaald door de provincie. Het gaat dus om een onderwerp dat belangrijk is bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Wethouder Gerrit Spelt van Lopik: "Dit is echt hét thema waar de provincie over gaat."
Michel Langerak heeft ervaring met het tekort aan betaalbare woningen in Utrecht én Lopik. Hij woont nu in een huurboerderij in Lopik en is al meer dan een jaar op zoek naar een eigen woning. Het liefste zou hij in Utrecht wonen, maar omdat dat maar niet lukt zoekt hij nu ook in Lopik. En ook daar is niks te vinden. Hij wil meer betaalbare woningen: "Als je starter bent, kan je niks verkopen. En zonder woning kan je dus niks krijgen."

'RODE CONTOUREN'

Wethouder Gerrit Spelt kent verhalen zoals die van Langerak maar al te goed. De Lopikse wethouder wil graag meer woningen maar zegt dat de rode contouren van de provincie dit verhinderen: "Bijbouwen is heel erg lastig want we zijn aangewezen op bouwen binnen de zogenoemde rode contouren. Da's de begrenzing om de woonkernen heen waarvan de provincie van mening is dat er niet gebouwd mag worden." Wat Spelt betreft is het vergroten van de rode contouren een belangrijk verkiezingsonderwerp: "Dit is echt hét thema waar de provincie over gaat."
Wethouder Spelt uit Lopik: "Dit is het thema waar de provincie over gaat"
'WAAR GA JE BOUWEN?'
Toch heeft de provincie niet voor niks strenge regels over waar wel en niet gebouwd mag worden, legt Huib van Essen uit. Hij zit voor GroenLinks in de Provinciale Staten. Het statenlid gaat met wethouder Spelt in discussie in Cabauw, midden op de rode contour van Lopik.
Van Essen bewondert het uitzicht in Cabauw: "We kijken uit over een geweldig mooi polderlandschap, kenmerkend voor de provincie, daar moeten we zuinig op zijn." Hij is niet tegen meer woningbouw, maar niet hier. "We zijn het eens dat er gebouwd moet worden. De vraag is alleen: waar. Wij vinden dat de grootste aantallen huizen moeten komen op de plek waar de meeste banen zijn."
Discussie over woningbouw op de rode contour in Cabauw
Dat er gebouwd moet worden, daar lijken de meeste partijen die meedoen aan de verkiezingen het wel over eens. Maar waar dat moet gebeuren, en wie het moet gaan doen: daarover verschillen de meningen. RTV Utrecht nodigde de SGP, PvdA, GroenLinks en VVD uit voor twee korte debatten.
WEL/NIET BOUWEN IN BUITENGEBIED?
Als het aan SGP'er Bertrick Dikkenberg ligt, gaat morgen nog de eerste paal de grond in in het buitengebied. Dat is volgens hem cruciaal voor de leefbaarheid in kleine gemeentes: "Je ziet dat de sociale structuren in de kleine kern onder druk komen staan. Jongeren zoeken woningen in de eigen omgeving, die kunnen mantelzorger zijn en verenigingen vitaal houden. Volgens mij snapt GroenLinks de sociale structuren in de kleine kernen niet."
Huib van Essen van GroenLinks vindt dat onterecht: "Vergrijzing los je niet op met een paar extra woningen. Da's een schot hagel. Het probleem is als je eenmaal die contouren oprekt: het is net een reep chocola. Je neemt een hapje, en nog een hapje en op een gegeven moment is de reep op." Zijn partij wil dat er binnen steden en dorpen extra gebouwd wordt, en hij benadrukt dat dit ook al gebeurt: "meer dan ooit tevoren."
SGP vs. GroenLinks: moet er meer gebouwd kunnen worden in kleine kernen?

MEEBETALEN AAN WONINGBOUW

De provincie zou ook zelf de portemonnee kunnen trekken om te zorgen voor meer betaalbure (huur)woningen. Een prima plan, vindt Rob van Muilekom (lijsttrekker PvdA). Volgens hem is er een tekort aan betaalbare woningen, en mag de provincie best meebetalen aan een oplossing. Sterker nog, doet de provincie dat niet, dan is die volgens hem "geen knip voor de neus waard".
Andre van Schie (lijsttrekker VVD) wil juist dat de markt het probleem oplost. De provincie kan dan via een omweg helpen door meer locaties geschikt en aantrekkelijk te maken voor projectontwikkelaars. "Als je zorgt dat er een goede weg en openbaar vervoer is dan wordt het aantrekkelijker om daar te wonen." Zijn partij staat wel open voor bouwen buiten de huidige stedelijke contouren: "Zoals in Rijnenburg in Utrecht. Als je daar 10.000 woningen bouwt, worden de woningen in de stad ook goedkoper."
Maar Van Muilekom ziet geen heil in de plannen van Van Schie: "Dit VVD-beleid heeft de afgelopen acht jaar niks opgeleverd. Wat blijkt: als je in de stad wil wonen, dan moet je daar extra geld in stoppen. Anders komen die starters en die senioren niet aan de beurt."
PvdA vs. VVD: meer woningen door subsidie of marktwerking?
Deze week gaat het in het RTV Utrecht-programma UKiest elke dag over een onderwerp dat belangrijk is tijdens de Provinciale Statenverkiezing. Vandaag gaat het over wonen. Daarna volgen nog de thema's buitengebied, mobiliteit, duurzaamheid en cultuur.
UKiest over woningtekort in de provincie Utrecht