De poppetjes op de kieslijsten: "Bekende namen belangrijk"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Stem je op een bekende naam of iemand die je kent uit je omgeving? Of ga je speciaal op een man of vrouw stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart? Dat kan nog lastig worden, want niet elke partij vermeldt of een kandidaat man of vrouw is. We doken in de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Hoe belangrijk zijn de poppetjes?
"Niet belangrijk", zegt Andrea Poppe, SP-lijsttrekker voor Provinciale Staten van Utrecht. "De gedachte daarachter is dat wij geschikte kandidaten willen hebben voor de job. Of je man of vrouw bent, dat is privé. Dat gaat niemand iets aan". Ook GroenLinks publiceert niet of iemand zich identificeert als man of als vrouw. Een omslag ten aanzien van een paar jaar geleden, toen de landelijke GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver tijdens de coalitievorming de partijen opriep om te komen tot een kabinet dat voor de helft uit vrouwen zou bestaan - een streven dat met het huidige kabinet Rutte zo goed als verwezenlijkt is.

STEMMEN OP VROUW

Maar wat moeten mensen die bij de Provinciale Statenverkiezingen per se op een vrouw willen stemmen? Als we stemmen op de beste kandidaten, komen er vanzelf meer vrouwen in de politiek, denkt SP-lijsttrekker Poppe. Maar niet alle partijen zijn het daarmee eens. Het CDA vermeldt bijvoorbeeld wel bij elke kandidaat of het een man of vrouw is. De partij voert een actief beleid om meer vrouwen op de kieslijsten te krijgen. "Vrouwen zijn nog wel eens geneigd om te denken: ik kan dat niet'", zegt CDA'er Mona Keijzer in een spotje, samen met andere vrouwen die een belangrijke rol binnen het CDA spelen. "Nou, geloof mij, je kan het wel".
Als je in Amsterdam woont, heb je toch geen idee van wat er gebeurt in Woudenberg? Je weet niet eens waar het ligt
Karla Peijs

LIJSTDUWER KARLA PEIJS

Een van de vrouwen op de CDA-lijst voor de Provinciale Staten van Utrecht is Karla Peijs. Ze was minister van Verkeer en Waterstaat en commissaris van de koningin in Zeeland. Peijs is lijstduwer, ze staat helemaal onderaan. "Toch is het belangrijk dat er namen op de lijst staan die mensen herkennen", zegt ze. "Veel kiezers kijken naar de lijst en denken: ik ken niemand."
Peijs woont in Harmelen en zat van 1982 tot en met 1989 in de Provinciale Staten van Utrecht, maar er zijn ook veel kandidaten op de lijst die niet in Utrecht maar in Amsterdam wonen. Bij Forum voor Democratie, dat niet bereikbaar was voor commentaar, komt bijna de helft van de Utrechtse lijst uit Amsterdamse grachtengordel. "Als je in Amsterdam woont, heb je toch geen idee van wat er gebeurt in Woudenberg? Je weet niet eens waar het ligt!", zegt Peijs. Ze vindt dat mensen die buiten de provincie wonen, niets op de kieslijst voor de Provinciale Staten van Utrecht te zoeken hebben. "De provinciale kieswet stelt ook dat als je eenmaal verkozen bent, je snel in de provincie moet gaan wonen".

AMSTERDAMMERS

Ook SP'er Poppe vindt dat. "Onze kandidaten wonen vaak al jaren in de provincie. Dan ken je mensen, dan ken je de omgeving. Je merkt dat mensen je sneller aanspreken."