SP: "Amersfoort moet excuses maken voor homodiscriminatie Bunschoten"

Jaap Koelewijn sleept de gemeente Bunschoten voor de rechter
Jaap Koelewijn sleept de gemeente Bunschoten voor de rechter © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De SP in Amersfoort heeft schriftelijke vragen gesteld over een geval van homodiscriminatie in de gemeente Bunschoten. Een inwoner van die gemeente kreeg het advies van de sociale dienst om uit het dorp te verdwijnen, omdat hij homo is. Nu blijkt dat de sociaal rechercheur die dat advies gaf niet in dienst is van de gemeente Bunschoten, maar van de gemeente Amersfoort.
De lokale SP wil van de gemeente weten of Amersfoort al excuses heeft gemaakt aan de betrokken cliënt, Jaap Koelewijn. In een gesprek over zijn uitkering werd tegen hem gezegd: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"
Volgens de SP vraagt de uitspraak van de sociaal rechercheur om een excuses. "Dit is gewoon een kwetsende uitspraak", legt fractievoorzitter Marijke Jongerman uit. "Mensen moeten overal kunnen wonen en dat je onder druk wordt gezet vanwege wie je bent vinden wij heel erg kwalijk."

CULTUUR

De SP vreest dat de zaak niet op zichzelf staat en legt de link met een andere incident bij de sociale dienst in Amersfoort. Recent werd een vrouw uitgelachen op haar voicemail. "De medewerkers dachten dat de verbinding was verbroken, maar die liep gewoon door", vertelt Jongerman. "De cliënt werd gewoon uitgelachen en er werden allerlei privégegevens uitgewisseld."
Volgens de SP zijn beide zaken schokkend. Hoewel het niet om dezelfde medewerkers gaat, zou het volgens Jongerman wel op een cultuurprobleem kunnen wijzen. "Je hoort respectvol met cliënten en privacy om te gaan", reageert Jongerman. "En dat is in beide gevallen niet gebeurd, dus er is zeker een relatie tussen deze zaken."

MAATREGELEN

De situatie rond de sociaal rechercheur is al wel veranderd. Hij werkt voorlopig niet meer in Bunschoten. "Ter bescherming van alle betrokkenen is besloten om gedurende de looptijd van de rechtszaak de betreffende sociaal rechercheur geen dossiers voor Bunschoten te laten behandelen", zegt de gemeente Amersfoort.
De rechercheur mag zijn werk nog wel voortzetten in Amersfoort. Om te voorkomen dat hij opnieuw kwetsende opmerkingen maakt heeft er volgens de gemeente een gesprek met hem plaatsgevonden.

VRAGEN

De SP wil van de gemeente weten of de medewerkers van de sociale dienst een LHBTI-bewustwordingstraining hebben gevolgd. "Je kunt te maken krijgen met homoseksuelen of transgender mensen", licht Jongerman toe. "Er bestaan trainingen om te leren hoe je daar mee omgaat. En in een regenbooggemeente als Amersfoort verwacht ik dat het personeel die trainingen gehad heeft."
Ook zouden verhoren door de sociale dienst volgens de SP moeten worden opgenomen. "Of mensen zouden actief op die mogelijkheid moeten worden gewezen", vertelt Jongerman. "De opname kan helpen, als er achteraf klachten komen, om vast te stellen of er fouten zijn gemaakt."
In het geval van Jaap Koelewijn kwam hij zelf op het idee om het gesprek op te nemen. Toch werd ook hij niet voldoende in bescherming genomen, vindt de SP. "Het ging om duizenden euro's", legt Jongerman uit. "Dan zou er sowieso een advocaat of jurist aanwezig moeten zijn. Als je onder druk een valse verklaring aflegd, dan kan dat heel grote gevolgen hebben."
Op dit moment buigt de Centrale Raad van Beroep zich over de rechtszaak van Jaap Koelewijn. Op 26 maart wordt de uitspraak verwacht.
SP stelt vragen over kwetsende incidenten bij de sociale dienst