OM eist celstraffen tot 26 jaar voor vergismoord in Overvecht

Recherche-onderzoek na de moord op Changachi.
Recherche-onderzoek na de moord op Changachi. © Michiel van Beers
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van 26 jaar geëist tegen twee verdachten van de vergismoord in de Utrechtse wijk Overvecht. Tegen een derde man die een nieuwe aanslag op het echte doelwit zou hebben voorbereid, is twaalf jaar geëist. De wereldwijd gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen zou de opdrachtgever zijn geweest. 
Tegen Guyno O. en Ferrel T. eiste het OM vandaag de zwaarste celstraffen van 26 jaar. Zij zouden op 12 januari 2017 bij vergissing Hakim Changachi hebben doodgeschoten in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef in Overvecht. Een dag later waren ze volgens het OM betrokken bij de voorbereidingen van een nieuwe poging om het werkelijke doelwit, Khalid H., om te brengen. Hij woonde in dezelfde flat als Changachi.

VERIJDELDE LIQUIDATIE

Marciano D., die als schutter zou zijn ingehuurd om H. te doden, hoorde vanmiddag twaalf jaar celstraf tegen zich eisen. Hij had de moord samen met medeverdachte Jerrel Z moeten plegen, maar H. kreeg door dat hij werd gevolgd en waarschuwde de politie. Na een wilde achtervolging, waarbij wapens en munitie uit het raam werden gegooid, reed de politie de verdachten klem op de A1.
Tegen medeverdachte Jerrel Z. werd vorige week al acht jaar cel geëist. De eis viel relatief laag uit, omdat Z. goed meewerkte met de politie en zijn verklaringen van groot belang bleken te zijn bij het onderzoek.
Het gaat om macht, haat, geldelijk gewin en de drang om te stijgen op de criminele ladder
Officier van justitie

SPOREN

Volgens het OM was al snel duidelijk dat er een grote organisatie achter de moord en moordpoging zat. Omdat de Audi A5 die de vermoedelijke moordenaars gebruikten niet geheel was uitgebrand, werden veel sporen gevonden. Op een geschroeide bivakmuts zat het DNA van verdachte Guyno O., die bij zijn aanhouding nog zichtbare sporen van brandwonden had.
In de Audi lag een sporttas waar de wapens in hebben gezeten, waarop een DNA-spoor van Ferrel T. is gevonden. Dat zat ook op de dop van een colafles waar benzine in zat voor de brandstichting. Daarnaast baseert justitie zich op ontsleutelde telefoonberichten.
Belangrijk bewijs in de zaak-Changachi is ook geleverd door Justin Jap Tjong, die als spotter en chauffeur bij de aanslag betrokken was. Toen duidelijk werd dat de verkeerde was vermoord, nam hij afstand van de opdracht. Hij praatte vervolgens met iemand over de zaak en werd twee weken later zelf vermoord. 'Leadman' Ferrel T. en Guyno O. worden later mogelijk ook nog vervolgd voor deze liquidatie.

KROONGETUIGE

De zaak-Changachi bleek een keerpunt in het onderzoek naar drugscrimineel Ridouan Taghi. Kroongetuige Nabil B., die als spotter en autoregelaar was betrokken bij de vergismoord, kende de familie Changachi en kwam tussen twee vuren te zitten.
De Utrechter besloot uit angst en wroeging met justitie te gaan praten. Inmiddels heeft B. verklaringen afgelegd over zeker twaalf liquidaties en pogingen daartoe in opdracht van Taghi, zoals die van Ranko Scekic in Overvecht en Samir Erraghib uit IJsselstein. De broer van B. werd maart vorig jaar uit wraak geliquideerd.

CRMINELE LADDER

"Het gaat om macht, haat, geldelijk gewin en de drang om te stijgen op de criminele ladder", sprak de officier van justitie over de liquidaties. Het OM vindt het strafverzwarend dat de verdachten geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. "Het maakt hen ook niet uit wie het slachtoffer is, zelfs niet als de verkeerde wordt getroffen."
De uitspraak is op 27 maart.
Celstraffen tot 26 jaar geëist voor Utrechtse vergismoord