Ook Spoorwegmuseum in Utrecht aansprakelijk in chroom-6-zaak

© Spoorwegmuseum
UTRECHT - De gemeente Tilburg, het Spoorwegmuseum in Utrecht en NS-dochter NedTrain zijn verantwoordelijk voor gezondheidsschade door aanwezigheid van het kankerverwekkende chroom-6 in een NS-werkplaats waar oude treinen werden opgeknapt.
Dat zegt de commissie die in opdracht van de gemeente Tilburg onderzoek heeft gedaan naar de blootstelling aan chroom-6 op de NS-werkplaats en de ziekteverschijnselen die mensen hebben gekregen.
De commissie draagt de drie partijen op alle personen die mogelijk zijn blootgesteld aan chroom-6 financieel tegemoet te komen. De gemeente moet daarbij het voortouw nemen.

SPOORWEGMUSEUM

Tussen 2004 en 2012 knapten ruim achthonderd bijstandsgerechtigden in een werkplaats in Tilburg oude NS-treinen op in het kader van een reïntegratieproject. De treinen waren bedoeld voor het Spoorwegmuseum.
Nicole Kuppens is directeur van het Spoorwegmuseum. Ze is blij dat het rapport er nu eindelijk is, maar de conclusies komen hard binnen: "Het is afschuwelijk dat er onnodig leed is berokkend. Het is afschuwelijk dat er gezondheidsrisico's zijn gelopen waardoor er mensen ziek kunnen zijn geworden of in de toekomst mogelijk nog ziek worden."
Ze vervolgt: "Mijn medeleven gaat dan ook uit naar de slachtoffers. Het was een samenwerkingsovereenkomst tussen drie partijen, ik voel me dan ook verantwoordelijk. Ik ga het rapport zorgvuldig lezen en we zullen 6 februari, gezamenlijk als partners, reageren."

GEZONDHEIDSKLACHTEN

Pas jaren na het reïntegratieproject werd duidelijk dat in de verf die toen van de treinen werd geschuurd, chroom-6 aanwezig kon zijn geweest. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Inmiddels hebben zo'n zeventig mensen die ziek zijn geworden, de gemeente al aansprakelijk gesteld.
Volgens de commissie zijn zowel de gemeente Tilburg, NedTrain als het Spoorwegmuseum nalatig geweest. Informatie over het gevaar van chroom-6 werd niet gedeeld. "'Schokkend", vond de commissie.