Strafzaak tegen drugsverdachten en mogelijke moordenaar Sabee gaat nog lang duren

De vluchtauto die werd gebruikt bij de moord op Sabee werd even later uitgebrand gevonden.
De vluchtauto die werd gebruikt bij de moord op Sabee werd even later uitgebrand gevonden. © Politie
NIEUWEGEIN/DE MEERN - De rechtszaak tegen een vermeende drugsbende uit Nieuwegein wordt er één van de lange adem. Het onderzoek is nog lang niet afgerond. Ondertussen blijven de zes verdachten in voorarrest zitten en wordt hoofdverdachte Marcel D. uit Nieuwegein steeds meer in verband gebracht met de liquidatie van de Utrechtse crimineel Wout Sabee.
Vandaag stond het zestal voor het eerst voor de rechter. Het OM onthulde de inhoud van zogenoemde 'kluisverklaringen'  die Sabee bij het OM aflegde na een mislukte aanslag op zijn leven in 2014. Die mochten gebruikt worden als hij door onnatuurlijke oorzaak zou komen te overlijden. Dat gebeurde in 2016, toen hij alsnog werd doodgeschoten bij zijn huis in De Meern.
DRUGSCONFLICT MET MARCEL D.
Sabee zei meermaals tegen rechercheurs dat Marcel D. (36) de enige was met wie hij een conflict had. Sabee werkte mee aan drugstransporten van D. naar Engeland. Toen er een partij coke verdwenen bleek te zijn, zou Sabee daarvoor verantwoordelijk zijn gehouden. Ook is er volgens het OM een link met de uitvoerders van de liquidatiepoging in 2014. De chauffeur van het moordteam zou met Marcel D. in verbinding hebben gestaan.  
Marcel D. zelf ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Sabee. Zijn advocaat heeft grote twijfels over de betrouwbaarheid van de kluisverhoren. Het OM zou Sabee van alles in de mond hebben kunnen leggen. Ook had de Utrechter in verleden wel vaker ruzie met andere criminelen, zegt D.'s raadsman. 

DRUGSTRANSPORTEN NAAR ENGELAND

De zes mannen die vandaag terecht stonden, zijn tussen de 31 en 44 jaar oud. Ze zijn anderhalf jaar lang in de gaten gehouden door de recherche. Vier van de verdachten komen uit Nieuwegein, de twee anderen uit Oss en Wassenaar. Naast Marcel D. speelden volgens het OM ook Nieuwegeiners Erik W. en Ibrahim el M. een belangrijke rol binnen de groep. 
De groep zou vanaf 2013 grote hoeveelheden cocaïne en heroïne naar Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. De drugs werden in vrachtwagens verstopt verstopt tussen auto-onderdelen als jumpstarters en accu's. Meerdere van die transporten werden onderschept. Voor het onderzoek wordt dan ook nauw samengewerkt met politie en justitie in Engeland. 

INVALLEN EN AANHOUDINGEN

De zes werden afgelopen oktober aangehouden na een grote politieactie. Elf locaties in het land werden doorzocht, waaronder meerdere adressen in de Nieuwegeinse wijk Fokkesteeg. Ze zouden ook gebruik hebben gemaakt van een opslagbox in Bilthoven en een loods in Tull en 't Waal. Bij de invallen werden geld, vuurwapens, gestolen voertuigen en drugs in beslag genomen.
De loods in Tull en 't Waal werd door Marcel D. gehuurd en was een soort ontmoetingsplek voor de groep. Er stond ook een apparaat om spullen vacuüm te verpakken. Uit onderzoek blijkt dat alle op verschillende plaatsen gevonden wapens en geld met dit specifieke apparaat in plastic zijn geseald.    

AZIZ ANZI

Het is opmerkelijk dat officier van justitie Beatrijs van de Ven de telefoon van de vermoorde drugscrimineel Aziz Anzi noemde als belangrijk bewijsstuk in deze zaak. De recherche heeft het PGP-toestel gekraakt en ontdekte dat Anzi contacten onderhield met leden van de Nieuwegeinse groep. Dat was mogelijk de aanleiding om de verdachten te observeren.
Aziz Anzi werd in 2015 geliquideerd op een carpoolplaats in De Meern. Wie er achter die moord zit is onduidelijk. Hij onderhield ook contacten met de eveneens vermoorde Wout Sabee. Twee mannen die voor de moord op Anzi werden vervolgd, zijn uiteindelijk door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. Het OM heeft daartegen hoger beroep aangetekend. 

ZAAK VAN LANGE ADEM

Het politie-onderzoek is nog in volle gang. Het OM verwacht dat er nog veel nieuwe bewijzen worden gevonden, met name door het kraken van zogenoemde PGP-telefoons waarmee criminelen versleutelde berichten naar elkaar sturen. Hoofdverdachte Marcel D. zou in die berichten de codenaam Napoleon gebruiken. Medeverdachte Erik W. gebruikte volgens de politie de namen Slak en Flappie.
De advocaten van de mannen pleitten ervoor dat de zes hun proces in vrijheid mogen afwachten, omdat de mogelijk nog zeker een jaar gaat duren. Maar de rechter vindt de verdenkingen te ernstig en besliste dat ze voorlopig vast blijven zitten.
De volgende zitting in de zaak is opnieuw pro forma en staat gepland op 10 april. Dan wordt meer bekend over de voortgang van het onderzoek.