OM wil nieuw onderzoek naar Michael P. in Pieter Baan Centrum

© Beeldbewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Het OM wil dat Michael P. onderzocht wordt door het Pieter Baan Centrum. Dat bleek vanmiddag tijdens het hoger beroep in de zaak-Anne Faber, waarvoor P. 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging kreeg. Ook de advocaten van P. dienden onderzoekswensen in: zij willen meerdere getuigen horen over de arrestatie van hun cliënt.
Tijdens de regiezitting gaf het OM te kennen meer te willen weten over de seksuele belevingswereld van Michael P. Hij zou aan dat onderzoek tijdens zijn opname slecht aan hebben meegewerkt. Een volledige opname in het PBC vindt het OM niet nodig.
De advocaten van Michael P. vinden dat hun cliënt bij zijn aanhouding door de politie met toestemming van het OM op hardhandige wijze is verhoord. Hij raakte daarbij gewond en werd bovendien, tegen de regels in, niet op zijn zwijgrecht gewezen. Zijn advocaten vinden de celstraf daarom te hoog.

GETUIGEN

De verdediging wil in totaal acht mensen als getuige horen. Het gaat onder meer om de hoofdofficier van justitie, twee zaakofficieren en leden van het arrestatieteam.
Ook zijn er twee getuigen die zich pas na de veroordeling van P. meldden.Een van hen maakte met P. in de zomer voorafgaand aan de moord een fietstochtje door het bos met P. Toen ze onderweg een hardloopster tegenkwamen, zou P. hebben gezegd: "Zullen we haar pakken? Maar dan moet ze wel dood."
Een andere getuige zou op de fatale dag in de buurt van Soesterberg geschreeuw van mensen hebben gehoord en een ijzingwekkende gil. Het OM noemde de eerste getuige over de fietstocht relevant, de tweede niet.
De advocaat-generaal zei het niet eens te zijn met de nieuwe onderzoekswensen. Volgens hem heeft de mishandeling van Michael P. geen inhoudelijke gevolgen gehad voor het strafproces. Ook is het verdedigingsbelang niet geschonden.

OPNAMEN

De verdediging wil ook dat de beeldopnamen van de verhoren opnieuw worden onderzocht. "Want beeld spreekt luider dan woorden", betoogden de advocaten. Op de beelden is volgens hen een emotionele verdachte te zien en horen die huilt bij het afleggen van zijn verklaringen. Dit geeft een heel ander beeld van P. dan de vlakke, matte indruk die hij tijdens de rechtszitting maakte. Pas later werd duidelijk dat P. tijdens de rechtszaak onder invloed was van een cocktail van medicijnen.
De advocaat-generaal reageerde fel op de onderzoekswensen van de advocaten. "Deze zaak gaat niet over het functioneren van het OM en de politie, maar over de misdaden van Michael P." En: "Alles valt in het niet bij wat haar is overkomen."

VRIEND ANNE

Bij het hoger beroep was voor het eerst ook de vriend van Anne Faber aanwezig, De rest van de familie volgde de zitting via een videoverbinding in een andere zaal. Ook slachtofferhulp was aanwezig. Michael P. was zelf niet aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaten.
Het gerechtshof neemt op 13 december een besluit over de onderzoekswensen. De inhoudelijke behandeling is op 28 en 29 mei 2019.