Utrecht geeft geen extra subsidie voor noodlijdend UCK

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat het noodlijdende Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) geen extra financiële steun geven. Daardoor is het UCK na dit cursusjaar hoogstwaarschijnlijk failliet. Dat blijkt uit een brief die wethouder Anke Klein (cultuur) gisteren publiceerde.
De gemeente gaat de komende tijd met verschillende belanghebbenden werken aan nieuw beleid om een "flexibel en volwaardig aanbod van amateurkunsteducatie in de stad te blijven faciliteren", zoals in de brief te lezen valt. In het nieuwe beleid ligt de focus op de verbetering van cultuur in de wijken, een betere verbinding tussen gemeente en het aanbod en de herinrichting van de subsidiestructuur.
De afgelopen jaren heeft de gemeente intensief met het UCK overlegd naar aanleiding van de terugkerende financiële tegenvallers. Volgens de wethouder is het zo dat het UCK haar eigen inhoudelijke en financiële doelstellingen niet kan behalen met de subsidie die het centrum nu ontvangt, vanwege de grote financiële problemen die er heersen.

GELDZORGEN

Na de eerste kwartaalrapportage van dit jaar bleek dat de financiële situatie van het centrum nog zorgwekkender was dan tot dan toe bekend. Het UCK kan gereorganiseerd voortbestaan, mits het centrum een eenmalige financiële injectie van 1,8 miljoen euro zou ontvangen en jaarlijks een structurele ophoging van de subsidie van 190.500 euro krijgt.
Omdat de gemeente vast wil houden aan de huidige jaarlijkse subsidie van 976.000 euro, zal het UCK naar verwachting aan het einde van het huidige cursusjaar in juli 2019 ophouden te bestaan. Huidige docenten van het UCK kunnen zich volgens de gemeente opnieuw organiseren, eventueel in samenwerking met andere partijen, en op die manier mogelijk in aanmerking komen voor subsidie.

REACTIE UCK

"Voor onze medewerkers en zesduizend cursisten kwam het wel binnen als een grote teleurstelling ", vertelt Anton Kok, interim-manager van het UCK. "Wij gaan nadenken hoe wij zelf in de toekomst nog een rol kunnen spelen in de amateurkunsteducatie, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen. Er leven wel heldere plannen bij ons, zeker omdat we zoveel scholen bedienen en zesduizend cursisten hebben, waarvan we verwachten dat ze volgend jaar ook weer les willen hebben."
De gemeente gaat nu onderzoeken hoe toekomstige cursisten geholpen kunnen worden om nieuwe aanbieders binnen de amateurkunsteducatie te vinden. Een laagdrempelige, toegankelijke tool moet daarbij helpen.