Voorlopig nog geen duidelijkheid over verhuizing marinierskazerne Doorn

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
DOORN - Mariniers en politiek moeten nog even geduld hebben of de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen doorgaat. In een debat in de Tweede Kamer bleek dat er voorlopig nog geen beslissing wordt verwacht. Het was een debat zonder grote woorden, maar met des te meer vragen over de bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen.
Staatssecretaris Visser benadrukt dat er nu gesprekken lopen over wat voor soort kazerne mariniers eigenlijk willen. Die medezeggenschap was er eerst niet en dat kwam de staatssecretaris op kritiek te staan. Die gesprekken verlopen volgens de staatssecretaris "in goede harmonie", maar wel dreigt op de achtergrond een juridisch geschil. De mariniers zien de overplaatsing als een reorganisatie en vinden dat daar een uitgebreidere vorm van inspraak bijhoort dan Defensie wil. In de tussentijd ligt de bouw van de nieuwe kazerne stil.

UITSTROOM

Het debat ging verder vooral over de verwachte uitstroom. Twee derde van de mariniers zegt ontslag te willen nemen als ze naar Zeeland moeten, dat nieuws bracht RTV Utrecht vorige maand op basis van een WOB-verzoek. Veel partijen willen daarom snel duidelijkheid voor alle betrokkenen. "Mijn grote zorg zit bij de uitstroom", zei Salima Belhaj van coalitiepartij D66. "Dat we zodadelijk een kazerne aan het bouwen zijn in Vlissingen voor een Korps Mariniers dat zieltogend is en nauwelijks nog bestaat."
Het gaat om behoud van het Korps en het juist uitgeven van geld.
Kamerlid Isabelle Diks
Toch benadrukt staatssecretaris Barbara Visser dat de uitstroom van mariniers niet stopt als het Korps in het midden van het land mag blijven. "Was het maar zo eenvoudig als je zou zeggen 'We doen Vlissingen niet' dat dan iedereen zou blijven, want zo werkt het ook niet. Omdat we zien dat er ook andere elementen meewegen omdat men zo vaak van huis is, omdat men een gezin heeft en omdat men ook gewoon andere aanbiedingen krijgt." 

STEUN

De overplaatsing van de mariniers naar Zeeland kan nog altijd op de steun van de voltallige coalitie rekenen. Als de accomodatie aan alle eisen voldoet - het zinnetje 'fit for purpose' viel meerdere keren in het debat - dan moeten de mariniers er onherroepelijk hun intrek nemen, vinden de regeringspartijen.
CDA en D66 staan ook op dat standpunt, al uitten de Kamerleden vandaag wel zorgen over de dreigende uitstroom van 68 procent die via RTV Utrecht naar buiten kwamen. D66 zegt begrip te hebben voor de klachten en frustraties die leven onder de mariniers en hield de staatssecretaris vanmorgen voor dat haar partij niet een weg wil inslaan waarvan de eindbestemming onbekend is. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot hamerde er in het debat op dat de mariniers meer betrokken moeten worden bij het overleg over hun toekomst.

TEGENSTANDERS

GroenLinks en de PVV zijn verklaard tegenstander van de plannen. Dat bleek vandaag opnieuw toen GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks ervoor pleitte om de beslissing zo snel mogelijk te nemen, zodat Zeeland, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de mariniers niet langer dan nodig in onzekerheid hoeven te blijven. Ook wist ze de staatssecretaris zover te krijgen dat die mariniers die zonder exit-gesprek zijn vertrokken alsnog vraagt of de verhuizing naar Vlissingen een rol heeft gespeeld.
Ook benadrukken meerdere partijen dat het niet gaat om Vlissingen of Zeeland. "Het gaat om behoud van het Korps en het juist uitgeven van geld", zei Diks van GroenLinks. Waarschijnlijk krijgt de Kamer pas medio volgend jaar te horen hoeveel de kazerne in Vlissingen gaat kosten.
De SGP vindt dat de mariniers moeten verhuizen als hen dat wordt opgedragen, behalve wanneer er nieuwe feiten boven tafel komen, bijvoorbeeld over de veiligheid van mariniers wanneer ze op missie moeten en hun korps onderbezet zou zijn. De partijen DENK en 50PLUS - die overigens net als PVV, ChristenUnie, FvD en PvdD vandaag niet bij het debat verschenen - vinden ook dat de kazerne gebouwd moet worden: afspraak is afspraak. Wanneer er een knoop over de verhuizing wordt doorgehakt weet nog niemand, maar het lijkt er inmiddels sterk op dat de discussie tot na de provinciale verkiezingen van 20 maart zal duren.