Moeder van Q-koortspatiënt: vergoeding is leuk, maar ik wil excuses

Marianne en haar dochter Michelle.
Marianne en haar dochter Michelle. © Marianne Geelen
PROVINCIE UTRECHT - Q-koortspatiënten kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van 15.000 euro. Marianne Geelen uit Houten gaat voor haar dochter Michelle zeker aanspraak maken op het geld.
Ze vinden het goed dat de vergoeding er nu is. Maar genoeg vindt Geelen het niet: "Het is schandalig weinig. We hebben natuurlijk veel en veel meer kosten gemaakt. Ik heb soms het gevoel dat ze hebben gedacht: zoveel kost een begrafenis ongeveer, dat bedrag keren we uit. Idioot natuurlijk, want compensatie voor het leed is niet in geld uit te drukken."
Maar het steekt haar vooral dat er nog steeds geen excuses zijn aangeboden door de overheid. Ze vindt dat de voorlichting over Q-koorts beter had gemoeten en dat er sneller maatregelen genomen hadden moeten worden. "Geen excuses terwijl ik mijn dochter bijna kwijt was, dat vind ik absurd."
Haar dochter Michelle was 19 toen de Q-koorts ontdekt werd, nu zeven jaar geleden. Toen al een kwetsbare jonge vrouw, met diabetes en hartproblemen, die het ziekenhuis al vaak van binnen gezien had. De Q-koorts was de druppel die ervoor zorgde dat ze toen bijna een jaar in het ziekenhuis lag en vocht tegen de dood.
Wat ook lastig te verteren is, is dat de geiten- en schapenboeren al meer dan 60 miljoen euro aan schadevergoeding kregen uitgekeerd. "Zij kunnen er ook niks aan doen, goed ook dat ze dat kregen, maar de regering is gewoon nalatig geweest. We willen excuses en ook een eerlijke tegemoetkoming."

GENEZEN

Officieel is Michelle nu genezen van de ziekte. "Dat betekent dat er geen levende bacteriën meer in haar lichaam zitten", vertelt haar moeder. Maar beter is ze niet: "Q-koorts heb je voor het leven."
In de praktijk betekent dat voor Michelle dat ze eigenlijk altijd moe is. "Gesloopt meer", zegt Marianne. "Als ze in het weekend iets leuks heeft gedaan ligt ze doordeweeks op bed. Ik ben ook bij haar ingetrokken als haar mantelzorger."

VEEL THERAPIE

Michelle heeft daarnaast voor het mentale aspect ook nog veel therapie. "Drie dagen per week heeft ze nog therapie om het allemaal te verwerken, wat de Q-koorts allemaal heeft aangericht. En dat is nodig ook, want twee jaar geleden zag ze het leven niet meer zitten." De fysieke en mentale uitdagingen zijn dan ook de reden dat haar moeder vaak het woord doet.
Gelukkig zit Michelle nu weer wat beter in haar vel. Ze heeft volgens moeder Marianne veel vrienden en gaat er graag op uit. "Ik stelde haar voor: ga lekker op vakantie van die 15.000 euro. Maar dat wil ze niet. Als ze klaar is met de therapie kan ze weer aan het werk, voor maximaal 24 uur per week. Het geld boeit haar niet. Ze wil gewoon een normaal leven en werk."
Q-KOORTS
Q-koorts is een infectieziekte die op mensen wordt overgedragen door geiten en schapen. Patiënten lopen de ziekte op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit. De ziekte verspreidde zich tussen 2007 en 2010 via besmette geiten- en schapenboerderijen, vooral in Noord-Brabant. Michelle liep de bacterie volgens haar moeder waarschijnlijk op bij een kinderboerderij in Werkhoven.
Het duurde een tijd voordat effectieve maatregelen werden genomen en daardoor kon de ziekte zich over een groot deel van Nederland verspreiden. In totaal zijn 4000 ziektegevallen geregistreerd. Zeker 74 mensen overleden aan de ziekte.