Buslijn voor personeel zorginstellingen Bosch en Duin na moord Anne Faber

Medewerkers van Accolade Zorg zijn blij met de nieuwe buslijn.
Medewerkers van Accolade Zorg zijn blij met de nieuwe buslijn. © Accolade Zorg
BOSCH EN DUIN - Het personeel van vijf zorginstellingen in Bosch en Duin kan opgelucht ademhalen. Er komt namelijk een buslijn, speciaal voor hen. De directe aanleiding is de moord van Anne Faber in dat gebied. Personeel voelde zich 's ochtends en 's avonds laat niet meer veilig.
De zorginstellingen zijn niet heel goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Werknemers in het bosrijke gebied moeten, vooral in de wintermaanden, vaak in het donker naar de bushaltes lopen. Daardoor voelden zij zich al langere tijd onveilig. Ook bezoekers lieten zich door de slechte bereikbaarheid tegenhouden om langs te komen.

ANNE FABER

De situatie met Anne Faber heeft dat onveilige gevoel geen goed gedaan. De zoekacties vonden plaats op de terreinen van de zorginstellingen. "Sommige personeelsleden durfden daarna niet meer op de fiets naar hun werk", vertelt Annette van Biezen, regiodirecteur Zeist van Accolade Zorg. "Ze waren bang dat ze misschien ook van hun fiets getrokken werden, net als Anne."
Door die angst zijn de plannen voor de buslijn, die er al even waren, ineens in stroomversnelling gegaan. De gemeente Zeist heeft het maatschappelijk belang ingezien en financieert de buslijn dan ook.
Het gaat om vijf zorginstellingen, waar bushaltes bij worden geplaatst. Het gaat onder meer om de Wijngaard in Bosch en Duin. Daarnaast krijgen ook Eleos, De Laren, Sparrenheuvel en Martha Flora bushaltes.

PROEF

De bus gaat elke dag zes keer rijden op de drie drukste momenten rijden. De buslijn doet meerdere zorginstellingen aan. Op de terugweg brengt de bus het personeel naar het treinstation van Den Dolder. De rittijden zijn aangepast aan de dienstregeling van de NS en Arriva. De proef begint in oktober en duurt in ieder geval tot maart. De intentie is om de buslijn te laten bestaan. Wie de ritten gaat uitvoeren, wordt maandag bekend.
Personeel krijgt waarschijnlijk een strippenkaart van de zorginstellingen. Bewoners kunnen eventueel ook gebruik maken van de bus, een kaartje kost 1,50. Uit een bewonersoverleg bleek dat bewoners er waarschijnlijk geen gebruik van gaan maken. Wie de ritten gaat verzorgen, is nog niet bekend.
Vorig jaar verdween Anne Faber op 29 september 2017 tijdens een fietstocht. Haar jas, tas en fiets werden later gevonden in Huis ter Heide. Daarna durfde het personeel niet meer de anderhalve kilometer lange wandeltocht naar de dichtstbijzijnde bushalte te maken. Daarom is dit alternatief gekomen.
"Het personeel is enorm blij met deze buslijn", vertelt Van Biezen. "We hebben het er al jaren over en nu gaat het eindelijk gebeuren. Ik ben blij dat we uit zo'n nare situatie als met Anne, toch iets goeds kunnen halen. Ik hoop dat dat een troost kan zijn."