Van Rossem en de capitulatie-onderhandelingen van prins Bernhard in Achterveld

ACHTERVELD - Maarten komt aan rijden in oude Mercedes Benz, de speciale autohandschoenen aan. In een vergelijkbare auto kwam prins Bernhard op 30 april 1945 de Duitse vijand tegemoet. Hij reed naar het dorpje Achterveld bij Leusden, om voor het eerst met de bezetters over capitulatie te praten.
Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Maar wat weinig mensen weten is dat in Achterveld de eerste onderhandelingen zijn geweest over de overgave van de Duitsers. Hier kwamen de Nederlanders voor het eerst oog in oog met Seyss-Inquart, de Duitse baas van bezet Nederland.

VERNEDEREN

Typerend voor prins Bernhard: hij arriveert in Achterveld in de favoriete Mercedes van Seyss-Inquart, om hem te vernederen. De auto is enige tijd ervoor door het verzet ingepikt en aan de prins gegeven. Die neemt hem vervolgens speciaal voor deze onderhandelingen mee.
Volgens Bernhard is Seyss-Inquart erg ontdaan als hij ziet wie de nieuwe eigenaar van de auto is. Bernhard had er voor de gelegenheid ook nog snel een witte ster op laten schilderen, het symbool van de geallieerden.

HONGERWINTER

Het is april 1945 en de oorlog loopt op zijn einde. Het zuiden van Nederland is al bevrijd, maar het noorden en westen zijn nog bezet. Het leven daar is verschrikkelijk, want het is koud en er is een enorm tekort aan voedsel. In de hongerwinter zijn dan al zo'n 17.000 mensen overleden door honger en kou. Er moet snel hulp komen.
De geallieerden besluiten om een voedselconferentie te organiseren. Deze bijeenkomst wordt gehouden in Achterveld met de Duitse rijkscommissaris Seyss-Inquart, de Amerikaanse generaal Bedell Smith en onze eigen prins Bernhard.

TOPGEHEIM

Achterveld lag in een soort niemandsland, het grensgebied tussen bezet en bevrijd Nederland. De bijeenkomst was topgeheim. De ramen van het schoolgebouw werden met zwart papier afgeplakt. Straten werden afgesloten en het dragen van foto- en filmcamera's werd verboden. Enkel prins Bernhard maakte wat opnamen.
De onderhandelingen vonden plaats in een sober klaslokaaltje en duurden vier uur. Al vrij snel stemden de Duitsers in met de voedseldroppings. Missie geslaagd: er kwam noodhulp in noordwest-Nederland. De Amerikaanse opperbevelhebber Eisenhower was verder niet geïnteresseerd in onderhandelingen over bevrijding. Hij wilde door naar Berlijn. Bernhard eiste dat er ook gesproken zou worden over Duitse capitulatie, maar het werd al snel duidelijk dat dat niet in Achterveld ging gebeuren.

VERGETEN VERJAARDAG

Toen Bernhard na de geslaagde voedselonderhandelingen en mislukte capitulatie-onderhandelingen naar buiten kwam lopen, werd hij aangesproken door twee jonge meisjes. De 7-jarige Marietje en 9 -jarige Corry stonden klaar met een bos witte seringen voor de prins. Zij wonen nog steeds in Achterveld en Maarten gaat bij ze op bezoek.
"We feliciteerden de prins met de verjaardag van zijn vrouw Juliana, die die dag jarig was" vertellen de dames aan Maarten. "Hij keek wat verbaasd. Hij bleek het door alle onderhandelingen te zijn vergeten. Dus hij was blij dat hij er aan werd herinnerd."

WAGENINGEN

De capitulatie-bespreking, die in Achterveld al na een half uur ophield, werd een week later in Wageningen voortgezet. Prins Bernhard was er opnieuw bij. En hoewel we de bevrijding op 5 mei vieren, is de uiteindelijke capitulatie pas op 6 mei getekend. Dat gebeurde in een bos in de buurt in de buurt van Wageningen, zonder Prins Bernhard.
Van Rossem Vertelt wordt donderdag op RTV Utrecht uitgezonden. Deze uitzending is een herhaling van 8 december 2012.

Van Rossem en de capitulatieonderhandelingen van Prins Bernard in achterveld