Spoeddebat brief Uithoflijn loopt met sisser af

UTRECHT - Het spoeddebat over de Uithoflijn en het aftreden van VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof is gisteravond met een sisser afgelopen.
De politieke discussie in het provinciehuis ging vooral over de rol die GroenLinks en D66 hebben gespeeld bij het opstappen van de provinciebestuurster. Zij hebben haar geadviseerd terug te treden.
Verbeek-Nijhof kreeg rond haar vertrek te maken met een felle brief van tien regiogemeenten, verenigd in de U10. Later bleek dat de reeds ondertekende conceptversie flink was aangepast door de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) en de voorzitter van de U10, de Houtense CDA-wethouder Kees van Dalen.

LEUGENS

In de uiteindelijke versie stond onder meer een kritische passage over de vertraagde Uithoflijn, de sneltram tussen het Centraal Station en de Uithof. Ook was de brief veel scherper van toon. Verbeek-Nijhof stapte op, maar verklaarde later dat ze haar ontslag heeft aangeboden op grond van leugens. De oppositie denkt hetzelfde.

WETHOUDERS

De wijzigingen in de brief zijn aangebracht om de twee verantwoordelijke Utrechtse wethouders, Van Hooijdonk en Victor Everhardt (D66), uit de wind te houden, zegt onder meer de Utrechtse advocaat Bernard Tomlow die de kwestie nauwlettend volgt. Het spoeddebat bracht geen uitsluitsel over welke U10-wethouders de inhoud van de brief wel of niet steunen. Woensdag komt de U10 hierover samen.

GEMEENTE UTRECHT

Gisteravond werd veelvuldig gesproken over de rol van de stad Utrecht. PVV, SGP en ook de VVD vinden dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen voor de vertraging van de Uithoflijn. De PVV en SGP stelden dat de provincie op het 'verkeerde been is gezet' en dat er mogelijke sprake is van valsheid in geschrifte door de gemeente Utrecht.
Coalitiepartijen D66 en GroenLinks in de provincie Utrecht hielden de gemeente de hand boven het hoofd. Volgens hen mag de relatie met de stad niet onder druk komen te staan. De oppositie hield de wethouders Van Hooijdonk en Everhardt juist verantwoordelijk voor het financiële debacle.

MOTIE

De VVD kwam met een motie om de gemeente Utrecht de touwtjes uit handen te kunnen nemen als de stad niet naar behoren functioneert in het project Uithoflijn. Maar de coalitie was de VVD kennelijk toch te veel waard, want de motie ging de ijskast in, al leek er tijdens het debat weinig onderling vertrouwen te zijn. "De VVD is diep geraakt door de ontstane situatie. Als ik emotioneel zou reageren, ben ik heel erg boos en ontstemd, maar we moeten professioneel blijven om de provincie te blijven besturen", zei Willem Joustra.
De oppositie testte hoe sterk de coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks nog is. Veel partijen wilden weten hoe dat aftreden van gedeputeerde Verbeek-Nijhof is gegaan. Hebben GroenLinks en D66 haar echt geadviseerd op te stappen? De partijen draaiden daar in het debat een beetje om heen. "Ja, maar ik heb niet het idee dat ik druk heb uitgeoefend", zei GroenLinks-statenlid Florian Bekkers, die vorige week op Twitter nog een pittige discussie had met de ex-gedeputeerde. "Ik heb alleen aangegeven wat onze kritische punten waren voor het debat. Maar goed, een advies is een advies, mevrouw Verbeek heeft uiteindelijk zelf de keuze gemaakt het debat niet aan te gaan."
De discussie over het mobiliteitsplan is nog niet voorbij. De provincie gaat met de stad Utrecht en ook de omliggende gemeenten in overleg.
De aanleg van de Uithoflijn wordt zeker 89 miljoen euro duurder. Driekwart van die kosten komt voor rekening van de provincie en raakt dus alle gemeenten in Utrecht. Gedeputeerde Pim van den Berg zei gisteravond: "Wij moeten opnieuw in gesprek met de U10 om het vertrouwen te herstellen."

TIJDLIJN

Een tijdlijn van het hele Uithoflijn-debacle en alle daaropvolgende politieke onrust is
te lezen.

Spoeddebat over veelbesproken U10-brief loopt met sisser af