Zoektocht naar beste zangkoor: "Opstap naar iets moois"

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De strijd om het beste koor van de provincie Utrecht is losgebarsten. Dit weekend nemen zeven regionale koren het tegen elkaar op tijdens de eerste editie van de Provinciale Korencompetitie.
Zangverenigingen uit onder meer Utrecht, Maarssen en Amersfoort gaan met elkaar de strijd aan in ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht. Vroeger was er alleen een landelijke wedstrijd, maar nu ook per provincie als voorronde. "Op die manier stimuleren we de koren meer en wie weet vinden we talent", zegt koordirigent Roy Voogd.
Een kritische jury buigt zich over de beoordeling van de zangkwaliteiten. Zo moet een koor spatzuiver zingen. Maar ook het publiek heeft invloed. "Zij kunnen met een kaart twee favoriete koren aangeven. Op basis van het meeste aantal stemmen, ontvangt een koor de publieksprijs."

OPSTAP

Deelname aan de wedstrijd kan een opstap zijn naar iets moois. "Een van de ambities van het Nederlands Koorfestival is het zoeken naar talent en vervolgens dat talent weer verder helpen in de ambities die zij hebben", aldus Voogd.
De winnaar van de provinciale competitie mag zich twee jaar lang het beste koor van Utrecht noemen en de eer verdedigden op 2 juni. Dan is de landelijke finale van het Nederlands Koorfestival in Hengelo en wordt het Koor van het Jaar bekend.

Strijd om beste regionale zangkoor losgebarsten