Maandagavond spoeddebat brief Uithoflijn

UTRECHT - In het provinciehuis is maandagavond om 19.30 uur een spoeddebat over de omstreden 'Uithoflijn-brief' van tien Utrechtse gemeenten, de U10. Het debat is aangevraagd door de voltallige oppositie en één VVD'er in de Provinciale Staten. "Ik vind niet dat wij ons zo in de maling kunnen laten nemen", zegt PVV-Statenlid René Dercksen.
De tien gemeenten schreven afgelopen vrijdag een brief aan Provinciale Staten waarin ze stevige kritiek uitten op het mobiliteitsbeleid van de provincie. Hieronder valt ook de fors vertraagde Uithof-tramlijn, die tientallen miljoenen euro's duurder wordt dan verwacht.
Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, Stichtse Vecht, Zeist, Woerden, Bunnik en De Bilt vinden onder meer dat er te weinig communicatie en overleg is. De brief was een initiatief van de Utrechtse verkeerswethouder Lot van Hooijdonk en Kees van Dalen, wethouder in Houten en voorzitter van de U10.
Dezelfde vrijdag nog stapte gedeputeerde Jacqueline Verbeek, belast met de Uithoflijn, op. Volgens het AD was de brief "het laatste zetje de politieke afgrond in". De bekende Utrechtse advocaat Bernard Tomlow mengde zich, als burger, ook in de discussie. Volgens hem was de brief bedoeld om de Utrechtse wethouders Van Hooijdonk en wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied) uit de wind te houden.
Meerdere bestuurlijke bronnen lieten RTV Utrecht deze week weten dat er gesjoemeld is met de brief, die mogelijk leidde tot het vertrek van Verbeek. Sommige gemeenten die het schrijven hebben ondertekend, zijn het niet eens met de inhoud. De definitieve versie van de brief bevat volgens hen een andere inhoud dan het concept dat is ondertekend. Eén bestuurder, die anoniem wil blijven, zegt dat er bewust "politieke spelletjes" zijn gespeeld. Van Hooijdonk en Van Dalen erkennen dat de definitieve brief verschilt van de eerste versie, maar bestrijden dat er gesjoemeld is.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.