Sekswerkers toeren door Nederland op 'Dag van de betaalde liefde'

UTRECHT - Sekswerkers vieren vandaag, een dag na Valentijnsdag, de 'Dag van de betaalde liefde'. Ze willen laten zien dat sekswerk een vak is om trots op te zijn en dat prostitutie in Nederland beter geregeld kan worden.
"Secretaresses hebben hun eigen dag, dus waarom sekswerkers niet?" zegt woordvoerder Lynton Kwame van belangenvereniging PROUD. "We hebben één dag in het jaar waarop we ons vak vieren en vieren dat we legaal mogen werken. Omdat dat voor veel mensen nog een grijs gebied is, trekken we door het land om in de regio te praten met andere sekswerkers en de interactie met mensen op te zoeken."

WETGEVING

Sekswerkers die aangesloten zijn bij belangenvereniging PROUD toeren de hele dag door het land. De bus houdt halt in steden waar afgelopen jaar onder meer veel over prostitutie is gediscussieerd. Kwame: "Het is misschien een legaal beroep, maar we hebben wel discriminerende wetgeving. Kijk maar in Utrecht. Als je daar alle tippelzones gaat sluiten, waar moeten de prostituees dan naartoe?"
Sluiten van tippelzones en werkvergunningen afpakken werkt niet, zegt Kwame. "Er is een vraag, er is een aanbod, hoe ga je ermee om? In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld hebben ze het volledig uit de criminaliteit getrokken. Je ziet dat het sinds 2003 alleen maar veiliger is geworden voor sekswerkers. Er zijn onderzoeken gedaan en er is geen enkel bewijs meer van mensenhandel."

VEELZIJDIG BEROEP

Voor Kwame, die zelf pornoacteur is en performances op het podium geeft, is het belangrijk om zijn vak op deze manier onder de aandacht te brengen. "Iedereen heeft er wel een mening over, maar er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk met ons in gesprek gaan. Praat eens met sekswerkers. Het is een veelzijdig beroep waarvan veel mensen niet eens weten wat het precies inhoudt."
De bus van de Dag van de Betaalde liefde doet onder meer Arnhem, Eindhoven en Hilversum aan. Rond 15.15 uur worden de sekswerkers op het Vredenburg in Utrecht verwacht, zegt Kwame. "Maar dat kan door files, zeker met de gladheid van vanmorgen, iets later worden."

Belangenvereniging PROUD over sekswerkers en de Dag van de Betaalde Liefde