Kindersterfte door kanker nog nooit zo laag

UTRECHT/UTRECHT - Steeds minder kinderen sterven aan kanker. In 2016 overleden 61 kinderen onder de vijftien jaar aan de ziekte. Dit is het laagste aantal ooit. Volgens het CBS gingen begin jaren zeventig nog jaarlijks meer dan tweehonderd kinderen dood door kanker.
De forse daling komt vooral door verbeterde behandelmethodes. "We behandelen intensiever en vaker als het terugkomt", vertelt Max van Noesel van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. "Maar we gebruiken ook nieuwe middelen. Vooruitgang leidt tot nieuwe middelen en daarmee zetten we hele kleine stapjes vooruit."
Hersenkanker en leukemie zijn de meest voorkomende soorten kanker waaraan kinderen overlijden. Het aantal jongens en meisjes dat aan de ziekte sterft is ongeveer gelijk.
In de afgelopen tien jaar was kanker voor kinderen van drie tot en met elf jaar de meest voorkomende doodsoorzaak. Drie op de tien overleden kinderen van deze leeftijd stierven aan kanker. De ziekte wordt jaarlijks bij ruim 400 baby's en kinderen (nul tot vijftien jaar) vastgesteld.