Minister Zijlstra stapt op na Poetin-leugen

UTRECHT - Halbe Zijlstra stapt op als minister van Buitenlandse Zaken. De politicus, die jarenlang in de Utrechtse gemeenteraad zat, is in opspraak geraakt nadat bleek dat hij loog over een ontmoeting met Vladimir Poetin.
Zijlstra maakte zijn vertrek vanmiddag onmiddellijk bekend aan het begin van het debat in de Tweede Kamer waar hij zich moest verantwoorden. Zichtbaar geëmotioneerd zei hij dat zijn geloofwaardigheid boven iedere twijfel moet zijn verheven. "Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart."
De VVD'er was nog geen vier maanden minister. Hij is de eerste bewindsman van het kabinet Rutte-III die moet opstappen. Zijlstra is een van de architecten van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij onderhandelde samen met Rutte maanden met de andere partijen over de vorming van het kabinet.
Door sommige politiekdeskundigen en partijprominenten werd Zijlstra gezien als opvolger van Rutte. In de wandelgangen werd zelfs gezegd dat hij in de toekomst een gooi wilde doen naar het premierschap.
De geboren Fries was met een korte onderbreking van 1998 tot 2006 raadslid namens de VVD in Utrecht.