DNA in gecrashte Audi leidde naar verdachte plofkraak, advocaat noemt bewijs 'nihil'

© ANP
UTRECHT - Van de verdachte die vastzit voor de plofkraak in de Duitse stad Wesel zijn DNA-sporen gevonden op spullen in de vluchtauto die vorig jaar zomer crashte op het Anne Frankplein in Utrecht. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een inleidende zitting in de rechtbank.
Het onderzoek naar de plofkraak in het Duitse Wesel is afgerond. Volgens de aanklager is er een verband met andere plofkraken en verdachten.

CELSTRAF

De 30-jarige verdachte Bob E. was vandaag in de rechtszaal, maar deed er het zwijgen toe. Zijn advocaat Hetty Dijkstra vroeg de voorlopige hechtenis op te heffen, maar dat verzoek wees de rechtbank af omdat de verdenking te ernstig is. Wel werd de voorlopige hechtenis geschorst zodat de man een eerder opgelegde celstraf kan uitzitten. Als hij dat heeft gedaan, wordt de voorlopige hechtenis voor de plofkraak weer van kracht.

NIHIL

Waarvoor E. is veroordeeld, is niet bekend. De advocaat van E. wilde alleen kwijt dat het geen plofkraak betreft. Ook liet ze RTV Utrecht weten dat er 'nihil bewijs' is tegen haar cliënt. "Er is DNA van hem gevonden op goederen in de auto, maar dat wil niet zeggen dat hij ook bij de plofkraak betrokken was." De raadsvrouw wees erop dat een andere man van wie DNA in de auto is gevonden, wel is vrijgelaten. Ze vermoedt dat haar cliënt vastzit omdat hij eerder met politie en justitie in aanraking is geweest.

DE BUIT

De plofkraak in Wesel vond plaats
. Met gas bliezen de daders een geldautomaat op en maakten volgens justitie 105.980 euro buit. Waar dat geld is gebleven, is niet duidelijk.
De plofkrakers vluchtten het pand uit, maar werden al snel achtervolgd door tientallen politieauto's en een helikopter. De Audi van de criminelen crashte na een lange rit op het Anne Frankplein in Transwijk, waar de daders uit de auto sprongen en wonder boven wonder wisten te vluchtten.

HELING

Het OM beschuldigt E. van het plaatsen en afsteken van de explosieven. Ook wordt hij verdacht van heling omdat hij rondreed in een gestolen vluchtauto en zou hij meerdere gestolen kentekens bezitten. Volgens het Openbaar Ministerie is er ook een medeverdachte aangehouden. Die staat op 7 maart pro-forma voor de rechtbank. Twee weken later, op 21 maart, is een regiezitting in deze zaak en wordt mogelijk de inhoudelijke behandeling gepland.

AUDI-BENDE

E. en zijn handlanger maken mogelijk deel uit van de zogeheten
, een groep van zo'n 300 criminelen uit voornamelijk Utrecht en Amsterdam. Zij hebben het gemunt op Duitse pinautomaten, omdat die over het algemeen minder goed beveiligd zijn dan Nederlandse. De plofkrakers gebruiken altijd dure gestolen auto's om de 'plek des onheils' te verlaten en hebben daarbij een voorliefde voor snelle Audi's. Met deze voertuigen krijgen ze het regelmatig voor elkaar om uit handen van de politie te blijven.
Eerder werd door politie en justitie al beeldmateriaal verspreid van mannen die gelinkt worden aan een reeks plofkraken in Duitsland.