Rabobank: Gemiddelde huizenprijs stijgt naar drie ton

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De woningmarkt trekt dit jaar verder aan, zeggen economen van de Rabobank. De Utrechtse bankencoöperatie verwacht dat de prijs van huizen nog harder zal stijgen dan vorig jaar.
In een analyse spreekt de Rabobank over een stijging van 8 procent in 2018. Vorig jaar nam de prijs van een koopwoning gemiddeld met 7,6 procent toe. Voor volgend jaar wordt een stijging van nog eens 7 procent voorspeld.

DRIE TON

Over twee jaar kost een gemiddeld huis in Nederland rond de drie ton. Dat is volgens de economen goed nieuws voor huiseigenaren, maar starters krijgen het daardoor moeilijker. Wie een huis koopt moet zich bovendien dieper in de schulden steken.
Ook het aantal verkochte huizen ging afgelopen jaar flink omhoog, vooral buiten de Randstad. In Flevoland en Drenthe was de stijging zelfs 24 en 23 procent. Volgens de analyse van de Rabobank zal die opmars doorzetten, maar kunnen de steden een stagnatie of een verdere daling verwachten. De bank voorspelt dat grote groepen potentiële kopers begin volgend jaar tegen financieringsproblemen aanlopen en dat het aantal verkopen dan zal afnemen.