(Schoon)moedermoord Overvecht: horrorhuishouden in flat, onderzoek naar rattengif

UTRECHT - De verdachten die vastzitten voor de gewelddadige dood van hun (schoon)moeder Soraya in Overvecht wijzen naar elkaar. Dat bleek donderdag tijdens een eerste pro-formazitting.
De betrokkenen bij de dood van de 58-jarige Utrechtse zijn haar dochters Nicole en Nadia (32 en 30) en hun partners Patrice en Kevin (42 en 31). Het slachtoffer en de twee stellen woonden samen in een flatwoning aan de Bangkokdreef.

GEWELD

Soraya werd eind oktober dood gevonden. Ze lag bont en blauw levenloos in bed. Haar neus, ribben en strottenhoofd waren gebroken. Op haar hals, nek en romp waren tekenen van verstikking. De twee dochters en hun partners waren verdwenen.
De verdachten meldden zich later pas afzonderlijk bij de politie, waarop ze werden aangehouden. Het Openbaar Ministerie neemt het hen zeer kwalijk dat ze Soraya hebben achtergelaten. De verdachten hebben allemaal toegegeven dat ze hun (schoon)moeder hebben geslagen en geschopt, maar geen van hen zegt fataal geweld te hebben gebruikt.
De vier verdachten gaan nu naar het Pieter Baan Centrum. Ze zullen zowel individueel als gezamenlijk worden onderzocht. Volgens het OM hebben ze een sterke invloed op elkaars gedrag. Nicole zou verstandelijk beperkt zijn. Of dit ook voor de andere verdachten geldt moet nog blijken.

HORROR

De advocaat van Nicole omschreef het huishouden in de flat vandaag als 'horror'. De arrestatie zou voor enkele verdachten hebben gevoeld als een verlossing. In de gevangenis is het volgens hen veiliger dan de afgelopen jaren in de woning in Overvecht. In de cel konden ze naar eigen zeggen eindelijk weer tot rust komen in een niet toxische omgeving.

RATTENGIF

Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt of de betrokkenen elkaar hebben geprobeerd te vergiftigen met rattengif. Enkele verdachten hebben daarover verklaard. Het OM wil weten of hun verhalen kloppen. Het NFI gaat ook haren van drie verdachten en het slachtoffer onderzoeken. Daarnaast komt er een second opinion naar de breuken van het slachtoffer.

NAAR ELKAAR WIJZEN

Kevin en Patrice wijzen naar elkaar als hoofdschuldigen, zag rechtbankverslaggever Riks Ozinga. "Kevin is volgens Patrice een enorm gewelddadige man. Hij zou Patrice ook in zijn wang hebben gebeten na het geweld in de flat. Kevin zegt op zijn beurt dat Patrice het rattengif heeft verspreid. Kevin en Nadia zaten elkaar steeds aan te kijken en lachten af en toe naar elkaar. Kevin had een laconieke houding."
Nicole en haar partner Patrice waren afwezig in de rechtbank vandaag. Patrice bleef weg omdat hij de confrontatie met de medeverdachten niet aandurfde, vertelde zijn advocaat. "Patrice gaat mij nog wel tegenkomen in het Pieter Baan Centrum", zei verdachte Kevin later in de rechtszaal.
De volgende zitting in de zaak is op maandag 7 mei.