Klant met nepgeld bedriegt Utrechtse cafés en restaurants

UTRECHT - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij zeker zes keer met vals geld heeft betaald in de Utrechtse horeca. Steeds gebruikte hij briefjes van vijftig.
Meerdere cafés en restaurants ontdekten afgelopen week dat ze waren genept. "Helaas zagen ze het pas achteraf, als de dader al gevlogen was", zegt wijkagent horeca Emile Vermeulen. De verdachte werd uiteindelijk gepakt in een café in de Lange Smeestraat in de binnenstad. Bij een controle viel hij door de mand. De kroeg schakelde de politie in en hield de verdachte vast tot de agenten er waren.
De politie startte een onderzoek naar de man en keek de camerabeelden van de gedupeerde horecazaken na. Daarop was de verdachte steeds te zien in dezelfde kleding. "Het was een gewone klant. Niet iemand waarvan je meteen argwaan krijgt", zegt wijkagent Vermeulen. "Wij adviseren ook niet op het uiterlijk af te gaan bij dit soort zaken. Dat zegt meestal niet veel."
Vermeulen adviseert wel alert te zijn op dit soort criminaliteit. "Ik merk dat de horeca vaak erg druk is. Vaak denken ze: het zal wel. Maar ik adviseer bij twijfel toch altijd de politie te bellen. Ook kan je biljetten zelf checken, bijvoorbeeld met een pen of lamp."