Snelheidsboetes: dit waren de 'toplocaties' in 2017

UTRECHT - Automobilisten hebben vorig jaar meer dan 1 miljoen keer te hard langs de trajectcontroles op de A2 en A12 gereden. De metingen op deze snelwegen zijn daarmee verreweg het effectiefst. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Op de A2 werd tussen Utrecht en Amsterdam bijna 650.000 keer een automobilist 'geflitst' voor te hard rijden. Op de A12 bij Utrecht was dat ruim 430.000 keer. Op de A4 bij Leidschendam reden automobilisten 250.000 keer te hard langs de metingen. Ook in 2016 stonden de A2 en de A4 bovenaan in de lijst.

MINDER

Het totale aantal boetes van trajectcontroles liep in 2017 wel iets terug. In totaal werden naar aanleiding van trajectcontroles vorig jaar ruim 2,1 miljoen boetes verzonden. Een jaar eerder was dat nog ruim 2,2 miljoen.

BOETEBEDRAG

Het gemiddelde boetebedrag dat mensen moesten betalen in heel Nederland voor snelheidsovertredingen was zo'n 58 euro, meldt de
. Als dat gemiddelde ook opgaat voor trajectcontroles zou het betekenen dat de Staat op snelwegen zo'n 121 miljoen euro ophaalde met de trajectcontroles.
Over de hele linie zijn iets minder verkeersboetes uitgedeeld dan een jaar eerder. In 2017 werden er ruim 9,2 miljoen verkeersovertredingen bestraft, voor onder meer te hard rijden, door rood rijden, fout parkeren en bellen in de auto. Een jaar eerder waren dat er nog zo'n 200.000 meer. Mensen zijn iets vaker betrapt op het bellen in de auto. Ook maakte justitie bekend dat iets meer automobilisten staande zijn gehouden.

UTRECHT

In de stad Utrecht werden vooral veel automobilisten bekeurd op de Graadt van Roggenweg en Marnixlaan. In Amersfoort was het veelvuldig raak op de Stadsring en in Soest valt de Soesterbergsestraat Noord op. Daarnaast waren veel automobilisten de klos op de N225 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De precieze
per gemeente zijn hier te vinden.