Film over Utrechtse rozenverkoper en Polaroid-fotograaf Singh

UTRECHT - De Utrechtse journaliste Erica Oudgenoeg maakt een documentaire over rozenverkoper en Polaroid-fotograaf Singh. Decennialang ging hij langs de kroegen in de stad. Zo groeide hij uit tot een fenomeen. Maar gisteren vertrok Singh naar zijn vaderland India om vermoedelijk nooit meer terug te keren.
Singh sprak alleen Hindi. Hij is voor veel mensen een mysterie gebleven. "Singh is heel erg bekend in Utrecht, maar eigenlijk heeft niemand hem echt leren kennen", zegt Oudgenoeg, die de rozenverkoper en fotograaf een tijd mocht volgen. "Het was bijvoorbeeld onbekend waar hij woonde, hoe oud hij is en hoe lang hij al in Utrecht rondliep. Ik wilde dat wel eens weten. Daarom besloot ik een documentaire met hem te maken."

ZWIJGZAAM

De afgelopen weken was er veel aandacht voor Singh. Zo organiseerde Café Lebowski een afscheidsfeestje voor hem. Singh waardeerde de betrokkenheid en het draaien voor de documentaire vond hij leuk, maar hij bleef altijd zwijgzaam. Het was dan ook moeilijk om hem te doorgronden. "Hij was vriendelijk en wilde ook wel meewerken, maar het achterste van zijn tong liet hij niet zien", vertelt Oudgenoeg. "En als hij geen zin meer had trok hij de dasspeldmicrofoon af en liep hij weg."

MYTHES

Over Singh gaan veel verhalen rond. Hij zou bijvoorbeeld steenrijk zijn. Ook liet hij zich volgens sommigen naar huis rijden door een chauffeur. In haar documentaire Polaroidman probeert Oudgenoeg een paar mythes te ontrafelen. "Ik ben onder meer te weten gekomen dat hij in de loop der jaren zeven koeien heeft gekocht voor zijn familie. Het geld ging dus voor een groot deel naar India."
Zijn familie is ook een van de redenen dat Singh terug is gegaan naar zijn vaderland. Hij wilde bij het huwelijk van zijn kleindochter zijn en van zijn pensioen gaan genieten.
Oudgenoeg werkt nog aan haar documentaire. Waar en wanneer de film te zien zal zijn, wordt later bekend.

Docu in de maak over rozenverkoper en Polaroid-fotograaf Singh