OM eist tbs voor neksteker studentencomplex Uithof

Casa Confetti op De Uithof.
Casa Confetti op De Uithof. © Maarten Hartman
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging voor een steekpartij in een studentenwoning op De Uithof in Utrecht.
Er was op de bewuste avond, op 26 augustus, een feestje aan de gang bij de overbuurvrouw van de verdachte (28) in studentencomplex Casa Confetti. De verdachte stak uit het niets een 31-jarige bezoeker uit Breda een aantal keren in zijn nek.

ZENUWEN

Een van de steekwonden was zo diep dat een aantal zenuwen werd geraakt. Nu, vijf maanden later, ondervindt het slachtoffer volgens het OM nog altijd de gevolgen van de verwondingen. "Hoelang de genezing gaat duren is niet te zeggen."

PSYCHOSE

De verdachte zegt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat de overburen hem pestten. Hij zegt nog te weten dat hij met een mes naar de woning liep, maar hij herinnert zich niet dat hij het slachtoffer heeft gestoken. Volgens de officier van justitie is er echter voldoende bewijs. De aanklager baseert zich onder meer op de verklaringen van getuigen en de verdachte.
"Ook al blijkt uit onderzoek dat de verdachte handelde onder invloed van een psychose, neemt dit niet weg dat hij met zijn handelen de voorwaardelijke opzet op de dood van het slachtoffer had", laat het OM weten.

MEERDERE MISHANDELINGEN

De officier van justitie vindt ook een aantal andere feiten tegen de verdachte bewezen. Het gaat om een mishandeling tijdens een vakantiebaan op 10 augustus vorig jaar, waarbij hij een collega uit het niets in het gezicht sloeg. Hetzelfde gebeurde op 4 september 2016, maar dan bij een instructeur op een sportschool. Ook toen dacht de verdachte dat er sprake was van pesten. Ten slotte zou de verdachte op 4 augustus vorig jaar een medewerker van een supermarkt in het gezicht hebben gespuugd omdat er over hem zou worden geroddeld.

TBS

De gedragsdeskundigen die de verdachte hebben onderzocht, hebben geadviseerd om tbs met dwangverpleging op te leggen nu de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. De officier van justitie neemt dit advies over en vroeg de rechtbank vandaag om de man deze straf op te leggen.

GELD

Gezien de grote gevolgen voor het slachtoffer vroeg de officier ook om een bedrag van 10.000 euro toe te wijzen als voorschot op de immateriële kosten. Daarnaast moeten de materiële kosten, en kleine 800 euro, worden toegewezen. Ook in de twee mishandelingszaken vorderde de officier van justitie gedeeltelijke toewijzing van de gevorderde schade.