Provinciebesluit over extra miljoenen voor Uithoflijn uitgesteld

UTRECHT - Het besluit van de provincie Utrecht om 30 miljoen euro extra uit te geven aan de Uithoflijn is uitgesteld naar maandag. Alle fractievoorzitters in Provinciale Staten stemden vanmorgen in met een verzoek van gedeputeerde Jacqueline Verbeek om het debat over de kwestie te verzetten.
Vrijdag werd een geheim rapport over de aanleg van de vertraagde Uithoflijn openbaar gemaakt. Daarin werd onder meer gemeld dat de provincie niet conform de adviezen van een eerder onderzoek uit 2015 heeft gehandeld.
Volgens gedeputeerde Verbeek brengt het onderzoeksrapport financiële risico's met zich mee. Deze risico's moeten volgens haar eerst in kaart worden gebracht. Daarom vroeg ze Statenleden in een interne brief om het debat over de tram later in te plannen. Het onderwerp wordt eerst in de middag door de commissie besproken en de daarop volgende avond volgt het besluit in een extra ingelaste Statenvergadering.
In het rapport kreeg de provincie veel kritiek te voorduren over de gang van zaken rondom het project. Zo zouden er te veel tijdelijke mensen ingehuurd zijn waardoor informatie over het complexe project wegstroomde. Ook op het gebied van communicatie liet de provincie volgens het rapport steken vallen.
De extra 30 miljoen euro is nodig om een financiële tegenvaller van 84 miljoen euro op te vangen. Volgens Verbeek kan dit bedrag door het openbaar maken van het onderzoeksrapport hoger uit gaan vallen door claims van contractpartners. Vorige week besloot de Utrechtse gemeenteraad om de geheimhouding rondom het onderzoek op te heffen.
De tramlijn tussen Utrecht Centraal en de Uithof zou dit jaar op 8 juli zijn eerste rit maken. Eerder werd al duidelijk dat dit niet zou gaan lukken. Dit komt onder meer door de vele complexe bouwprojecten in het stationsgebied. Er blijkt onder meer een onderheide spoorplaat onder Utrecht Centraal noodzakelijk om een stabiel spoor aan te kunnen leggen. De aanleg daarvan start binnenkort.