"Rapport Uithoflijn brengt grote economische risico's met zich mee"

UTRECHT - Het kritische rapport over de Uithoflijn kan grote economische risico's hebben voor het project. Dat schrijft gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof in een mail aan de Statenleden, die in het bezit is van RTV Utrecht.
Door de openbaarmaking van het rapport, worden marktpartijen nu "handvatten en argumenten aangereikt" die zij kunnen gebruiken bij het indienen van claims. "Dit verlies van positie kan een serieuze financiële impact hebben", schrijft de gedeputeerde.

EERDER ONDERZOEK

Vrijdag werd een geheim rapport over de aanleg van de uithoflijn openbaar. Daarin meldden de onderzoekers al dat de provincie niet conform de adviezen van een eerder onderzoek uit 2015 hebben gehandeld.
De onderzoekers schrijven: "Deze werkwijze kan erin resulteren dat een onvoldoende aansluiting van eisen leidt tot veel correcties waarvan de noodzaak pas in een laat stadium duidelijk wordt. Deze correcties kunnen met aanvullende kosten en vertragingen gepaard gaan."

MILJOENEN DUURDER

Deze week werd bekend dat de Uithof-tramlijn pas in de tweede helft van 2019 gefaseerd in gebruik wordt genomen en dat er in totaal
nodig is.
De gemeente Utrecht draagt daar 25 miljoen euro aan bij, het resterende bedrag van 59 miljoen euro is voor rekening van de provincie Utrecht. Hiervan is 30 miljoen euro aangevraagd, 10 miljoen daarvan wordt op korte termijn vrijgegeven. "Hiermee is de voortgang van het project voor de komende weken nog geborgd." Als de aanleg van de Uithoflijn daarna in gevaar komt, zal er eventueel een extra Statenvergadering moeten worden ingepland, schrijft de gedeputeerde.
De vergadering van aankomende maandag waarin beslist zou worden over de overige 20 miljoen euro, is door de gedeputeerde uitgesteld. Verbeek wil namelijk eerst in kaart brengen wat de gevolgen zijn van het openbaar maken van het rapport.