Bouwbedrijven vestigen zich graag in Utrecht

UTRECHT - Utrecht is een aantrekkelijke plek voor bouwbedrijven. Met name in Bunnik, Vianen en Lopik vestigen bouwers zich graag, zo blijkt uit onderzoek van Bureau Louter.
Het onderzoek toont aan dat bouwbedrijven zich de afgelopen twintig jaar steeds meer rond sterke steden zijn gaan vestigen. "Omdat die bloeiende steden een behoorlijke markt vormen", legt onderzoeker Peter Louter uit.
Een vestiging in de steden zou voor de bouwbedrijven niet aantrekkelijk zijn. Naast dat de grond daar duurder is, vinden bouwbedrijven hun personeel daar ook niet.
Werknemers vinden bouwbedrijven eerder in het midden van het land. De bouw gaat volgens de onderzoeker samen met opleidingsniveau en die vind je net als landbouw en vervoer op locaties met lager opgeleiden.
Ook is onderzoek gedaan naar de economische bijdragen die de bouwbedrijven voor gemeenten opleveren. Zo dragen de bouwbedrijven onder meer bij aan werkgelegenheid. De gemeente Bunnik, Vianen en Lopik weten op dit vlak allemaal een plek in de top-10 te bemachtigen. Bunnik dankt zijn hoge plek op de lijst vooral aan bouwbedrijf BAM, waarvan het hoofdkantoor in het dorp gevestigd is.