Politie over plofkraken: "We kunnen vlugger spijkers met koppen slaan"

UTRECHT - De politie weet door betere samenwerking steeds sneller daders van plofkraken op te sporen. Dat concludeert Aart Garssen van politie Oost-Nederland. En dat komt door de vorming van de Nationale Politie.
Vijf jaar geleden gingen 25 regionale politiekorpsen en een landelijke dienst over in één organisatie. Volgens Aart Garssen, die zich bezig houdt met de bestrijding van plofkraken, heeft dat goed uitgepakt: "De lijnen tussen de elf eenheden in het land zijn korter geworden", legt hij uit. "Waardoor je vlugger spijkers met koppen kan slaan en dus slagkrachtiger als politie kunt optreden."

SUPERMARKT

Plofkraken zijn ook in de provincie Utrecht een groot probleem. Afgelopen weekend was het nog raak bij een supermarkt in
. De schade aan de winkel is zo groot, dat de supermarkt nog weken dicht zal blijven. Een maand eerder werd
een explosief gevonden. De plofkraak mislukte, maar tientallen bewoners moesten wel geëvacueerd worden wegens explosiegevaar.
Een andere bekende zaak is die van een groep Utrechtse mannen die in verband werden gebracht met een aantal plofkraken in Duitsland. Garssen benadrukt de zaak en ziet het als een goed voorbeeld van hoe samenwerking tot betere resultaten leidt: "Dat werpt zijn vruchten af, getuige de veroordeling in Duitsland, maar ook de recente aanhouding van een Utrechtse verdachte."