Commissie: Houd Bingo FM en UStad als lokale zenders Utrecht

UTRECHT - UStad en Bingo FM moeten de lokale zenders van de stad Utrecht blijven. Dat schrijft een commissie van deskundigen aan het gemeentebestuur. De uitzendlicentie moet met vijf jaar worden verlengd. Naast RTV Utrecht maakt ook de nieuw opgerichte Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS) aanspraak op de rechten.
De gemeenteraad van Utrecht heeft lang onderzoek gedaan naar de uitzendingen die de regionale omroep RTV Utrecht speciaal voor de stad verzorgt. Een visitatiecommissie rapporteerde vorig jaar onder meer dat de stad meer media-aanbod krijgt dan waar ze voor betaalt.

KIEZEN

Afgelopen najaar meldde de lokale internetkrant DUIC zich als nieuwe kandidaat voor de concessie. Volgens de Mediawet mag Utrecht maar één uitzendlicentie verstrekken voor een lokale publiek media-instelling. Daarom moet de gemeente kiezen tussen RTV Utrecht en het door DUIC opgerichte LOUS.
De externe commissie die om advies is gevraagd staat onder leiding van lector journalistiek Piet Bakker van de Hogeschool Utrecht. De commissie-Bakker noemt het ingediende plan van RTV Utrecht "compleet en solide" en oordeelt unaniem dat het verlengen van de licentie een onontkoombare keuze is.

OVERNEMEN

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad heeft eerder aangegeven dat ze het advies van de commissie zullen overnemen. Een definitief besluit daarover wordt eind februari, begin maart verwacht. Daarna hakt het Commissariaat voor de Media de knoop door.
RTV Utrecht verzorgt voor de stad nieuws en informatie via televisie, radio, internet en apps voor de lokale zenders Bingo FM en UStad. De visitatiecommissie die de constructie vorig jaar beoordeelde schreef dat die aanpak veel dubbele kosten voorkomt. Daardoor kan er meer van het geld dat de gemeente beschikbaar stelt besteed worden aan bijvoorbeeld het dagelijkse tv-programma UStad Nieuws en vijf nieuwsbulletins per dag op Bingo FM.