Utrechts ziekenhuis verbant energiedrankjes

UTRECHT - Bij verschillende ziekenhuizen, waaronder het Sint Antonius in Utrecht en Nieuwegein, zijn recent de omstreden energiedrankjes uit de restaurantjes, winkeltjes en automaten verdwenen. Dat zegt de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die blij is met het besluit.
Ruim twee weken geleden pleitte de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Het drinken van de pepdrank zou kunnen leiden tot klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen.
Voedselwaakhond Foodwatch meldde daarop dat de blikjes in veel ziekenhuizen te koop zijn. Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn de drankjes de afgelopen tijd uit zeker zeven ziekenhuizen verdwenen, zowel voor als na de oproep. Het Sint Antonius, met vestigingen in Leidsche Rijn en Nieuwegein, behoort tot de ziekenhuizen die geen energiedrankjes meer verkopen. Bezoekers konden ze daar uit een automaat halen.
In een verklaring meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen: "De NVZ vindt energiedrankjes ook geen gezonde drankkeuze voor jongeren, maar ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering. Hieronder valt ook het maken van afspraken met leveranciers over het assortiment van de frisdrankautomaten." De NVZ benadrukt ook dat in lang niet alle ziekenhuizen energiedrankjes te koop waren.