Medewerkers kinderopvang overhandigen petitie tegen hoge werkdruk

UTRECHT - Kinderopvangmedewerkers overhandigen vandaag ruim negenduizend handtekeningen aan werkgevers in de kinderopvang. Ze zijn de hoge werkdruk zat en willen met de petitie meer personeel en minder flexwerkers afdwingen.
"Je kunt het weleens te druk hebben, maar hier werken we met hele jonge kinderen van 0 tot en met 3 jaar. We hebben het hier niet over het inpakken van een broodje kaas waar je druk mee bent. Ik vind het dus heel belangrijk dat we die werkdruk ter sprake kunnen brengen", zegt Iris van der Weiden van vakbond FNV.

VERANDERENDE WERKOMGEVING

Anita Willemse werkt al bijna 20 jaar bij KOKO Kinderopvang in Vleuten-De Meern. Tijdens haar loopbaan heeft ze haar werkomgeving flink zien veranderen. "Er wordt tegenwoordig veel meer van je verwacht. De overheid eist veel meer, je werkgever, maar ook ouders verwachten steeds meer van je."
Tegenwoordig staat Willemse niet meer voor een groep, maar begeleidt ze stagiaires. Als ze ziet hoeveel administratie zij naast hun werk met de kinderen doen, zou ze niet snel terug willen naar haar oude plek als pedagogisch begeleider.
"Als een ouder binnenkwam, had ik soms zes formulieren voor me die ondertekend moesten worden. De ouder wil zijn verhaal kwijt, ik vind het belangrijk om die te woord te staan en goed te luisteren naar het kind en de ouder. Maar ondertussen moet je dus wel die formulieren invullen. Dat zorgt in het hoofd voor heel veel druk."

ERKENNING

De branchevereniging voor werkgevers in de kinderopvang laten in een schriftelijke reactie weten de problemen te erkennen en de petitie in ontvangst te zullen nemen. Dat moet volgens FNV voldoende zijn om snel weer schot in de zaak te krijgen. Sinds december liggen de onderhandelingen voor een nieuwe cao namelijk al stil.
"Als werkgevers de signalen herkennen, moet dat hen bewegen om met ons weer om de tafel te gaan, om te overleggen wat we er aan kunnen doen. Want wie heeft er baat bij die hoge werkdruk? Het gaat niet alleen om de medewerkers, maar ook om de kinderen."
De 9100 handtekeningen worden vanmiddag in Utrecht overhandigd bij het kantoor van werkgevers aan de Koningin Wilhelminalaan.