"Mondhygiënist is er voor preventieve zorg"

UTRECHT - Bij Mondzorg Centrum Utrecht zijn ze sceptisch over het plan van minister Bruins om mondhygiënisten meer verantwoordelijkheden te geven. "Een mondhygiënist is ooit in het leven geroepen voor preventieve doeleinden", aldus tandarts Hardi Mirza.
Wel denkt hij dat mondhygiënisten hun werk wellicht leuker gaan vinden. "Ik denk dat veel mondhygiënisten ernaar uitkijken om dat te gaan doen. Het is wel een mooie uitdaging voor ze. Ze vinden het vast gaaf."
Mondhygiënisten krijgen er vanaf 2020 extra taken bij. Dat heeft minister Bruins voor Medische Zorg besloten. Het gaat om handelingen die nu nog door tandartsen gedaan worden, zoals kleine gaatjes boren, verdoven en röntgenfoto's maken.
Maar die plannen schieten het doel voorbij, zegt de Utrechtse tandarts: "Een mondhygiënist is ooit in het leven geroepen voor preventieve doeleinden. Voorkomen van problemen die er zullen zijn, een gaatje bijvoorbeeld. En nu vragen we aan diezelfde mensen; ga maar niet meer preventief bezig zijn, jij mag gewoon boren."

TEKORT

Mirza denkt dat de proef gedaan wordt vanwege een tekort aan tandartsen, maar volgens hem zijn ook mondhygiënisten er niet genoeg en is het plan slechts een manier om het probleem te verschuiven. "Ik pleit voor een oplossing die kijkt naar kwaliteit, die de patiënt dient. Er zouden gewoon meer tandartsen moeten worden opgeleid."

Verslaggever Robert Jan Booij was vanochtend bij de tandarts
Verslaggever Robert Jan Booij was vanochtend bij de tandarts