MediaMarkt Leidsche Rijn in de fout: persoonsgegevens miljoenen Nederlanders openbaar

UTRECHT - MediaMarkt gaat slordig om met wachtwoorden waarmee persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders zijn beveiligd. In de MediaMarkt-vestiging van Leidsche Rijn waren die wachtwoorden zelfs te zien voor bezoekers van de winkel, ontdekte een beveiligingsonderzoeker.
"Een paar weken geleden bezocht ik de vestiging omdat ik een nieuwe telefoon wilde kopen. Ik kwam in gesprek met een van de verkopers. Die wilde mijn abonnementsdetails bekijken en moest daarvoor inloggen op een Vodafone-website", vertelt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof op NPO Radio 1.
"Terwijl ik naast hem stond, opende hij een sheet met wachtwoorden op een servicecomputer en die bleef zo'n 45 seconden in beeld staan. Toen heb ik een foto gemaakt. Met deze wachtwoorden had ik kunnen inloggen op dealerportals van Nederlandse telecomaanbieders. Daarmee kunnen klantgegevens opgevraagd worden en in sommige gevallen zijn zelfs rijbewijzen en paspoorten terug te vinden."
Met de wachtwoorden kunnen in veel gevallen klantgegevens worden opgevraagd, zoals naam, adres, woonplaats en bankrekeningnummers. In sommige gevallen zijn zelfs rijbewijzen en paspoorten terug te vinden.

OPNIEUW IN DE FOUT

Ruwhof ontdekte twee jaar geleden precies dezelfde fout. "Toen heb ik daar melding van gemaakt. Ze beloofden toen beterschap, maar twee jaar later is exact hetzelfde aan de hand."
Het bedrijf kan niet zeggen waarom het opnieuw fout is gegaan. "We hebben vestigingen destijds gevraagd om hier zorgvuldiger mee om te gaan en dat hebben we nu opnieuw gedaan", aldus MediaMarkt-woordvoerder Ruth Leijting tegen de NOS.
Medewerkers zijn opnieuw ook ingelicht dat wachtwoorden niet zichtbaar mogen zijn voor klanten. Providers zoals KPN hebben aangekondigd om portals met klantgegevens extra te gaan beveiligen.