Fietsersbond: overal 30 binnen de bebouwde kom

UTRECHT - De Fietsersbond wil dat in heel Nederland 30 kilometer per uur de norm wordt binnen de bebouwde kom. De kans op een ongeval is lager en het geeft ook ruimte op het fietspad. Snelle fietsen als speed-pedelecs en racefietsen zouden dan naar de rijbaan kunnen.
"Door de steeds grotere verkeersdrukte staat de veiligheid en het fietsplezier voor fietsers onder druk. Het is tijd voor een volgende stap: 30 is het nieuwe 50", zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond in Utrecht. "In de meeste woonwijken geldt al een maximumsnelheid van 30, maar toch is binnen de bebouwde kom 50 nog steeds de norm. Als je de woonwijk verlaat, kom je auto's tegen die 50 rijden. Dat is veel te hard. Als auto's niet harder dan 30 gaan, kunnen ze goed de weg delen met fietsers. En mocht het toch tot een aanrijding komen, dan heb je met 30 als fietser een goede kans om het ongeluk na te vertellen."

FIETSPAD

De kans op een ernstig ongeval bij een maximumsnelheid van 30 km/u is maar liefst 3,5 maal lager dan bij 50 km/u, rekent de Fietsersbond voor. Een lagere maximumsnelheid geeft ook meer ruimte op het fietspad. Brede en snelle fietsen kunnen namelijk veilig de rijbaan op als auto's niet harder dan 30 gaan. Denk aan speed-pedelecs, cargobikes, racefietsen en e-bikes.
Op die manier blijft er op de fietspaden en fietsstroken meer ruimte over voor de 'gewone fietser'. Bijkomend voordeel van een lagere autosnelheid is dat het kinderen meer mogelijkheden geeft om op jongere leeftijd deel te nemen en te wennen aan het verkeer, aldus de Fietsersbond.