Gedeputeerde teleurgesteld in elektrische bus Utrecht

UTRECHT - Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) vindt het een enorme tegenvaller dat lijn 1 in Utrecht stad niet volledig elektrisch rijdt. De gedeputeerde reageerde vandaag op de problemen die er zijn met de buslijn. De elektrische bussen kampen met veel problemen waardoor ze vaak in de remise staan voor reparaties.
Eind vorig jaar bleek dat de helft van de bussen uitvalt en dat is niet volgens afspraken die er zijn tussen de provincie, de gemeente Utrecht en U-OV. Lijn 1 had in het voorjaar van 2017 al volledig elektrisch moeten zijn. Nu rijden de helft van de tijd dieselbussen op het traject.
De bussen waar U-OV mee rijdt zijn van het merk Ebusco. Met een bijdrage van twee miljoen euro van de gemeente en één miljoen van de provincie Utrecht zijn tien bussen aangeschaft.
De keuze van U-OV voor dat merk was een hele bewuste. De bus heeft bijvoorbeeld een grote accu. Maar gedeputeerde Verbeek-Nijhof wil toch dat de keuze voor de bus tegen het licht wordt gehouden: "Ik vind wel dat we moeten kijken naar: is dit de bus waarmee me verder willen? Ik vind dat we moeten leren van het materieel dat er rijdt."
U-OV twijfelt niet aan de bus. "Dat Ebusco met deze batterij de enige oplossing is voor lijn 1 daar sta ik nog steeds achter", zegt U-OV directeur Michel van den Munckhof. De directeur heeft wel spijt van het optimisme dat hij heeft geuit tijdens de presentatie van de bus.
De gemeente Utrecht en de provincie hebben een nieuwe ambitie uitgesproken. Iedere maand moet het aantal elektrische ritten met 10 procent toenemen. U-OV heeft aangegeven dat dat haalbaar is. In de zomer moet de lijn volledig elektrisch zijn.

"Is dit de bus waarmee we verder willen?"