Rechtszaak over illegale bitcoinhandel van start

UTRECHT - In de rechtbank van Utrecht begint vandaag een grote strafzaak tegen zes verdachten die de handel in bitcoins zouden hebben gebruikt voor criminele zaken. Door de digitale munten verkopen zouden ze geld hebben witgewassen.
De zes mannen in de leeftijd van 21 tot 44 jaar worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Een aantal van hen zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan drugsdelicten en wapenbezit. Bij een van hen werd een pistool met vijf patronen gevonden.

ONDERGRONDSE WEBSITE

Het OM zegt dat drie verdachten de bitcoins hadden verkregen door criminele activiteiten. Ze reageerden op aanbiedingen via een ondergrondse website voor illegale transacties. De drie anderen zouden die vervolgens hebben witgewassen door ze in te wisselen voor contant geld. Volgens het Openbaar Ministerie is er zeker 365 keer gehandeld.
De verdachten gebruikten speciale software om hun sporen te wissen. Het geld werd op tientallen bankrekeningen geboekt en dan weer opgenomen. Klanten moesten tien procent commissie betalen, terwijl volgens het OM voor legale bitcoinhandel 0,25 tot 1 procent gebruikelijk is.

FRAUDE MET FACTUREN

Justitie kwam de bende op het spoor door een ander onderzoek naar een fraude met facturen en een internationaal onderzoek naar drugshandel. Al in 2016 startte het mega-onderzoek NOCIS. Het bleek dat de bende niet alleen in Nederland actief was, maar ook bitcoins wisselde in Riga en op Malta en Cyprus. Bankrekeningen stonden op naam van henzelf, maar ook op naam van door hun opgerichte stichtingen en van katvangers. In het onderzoek maakte Justitie gebruik van onder andere pseudokoop, infiltratie en tappen.
Het OM neemt de zaak hoog op en verwacht dat de rechtszaak zeker zes zittingsdagen in beslag zal nemen. Zeven andere verdachten die aan de organisatie verbonden zouden zijn worden in afzonderlijke zaken berecht.