VIDEO: Dronebeelden hypermodern centrum Leidsche Rijn

UTRECHT - Het centrum van Leidsche Rijn begint langzaam vorm te krijgen. De perron van het busstation is klaar, de bibliotheek wordt gebouwd en ook het Brusselplein is grotendeels aangelegd.
Het Brusselplein moet het stadshart worden van Leidsche Rijn. Er komen horecavoorzieningen en een groot winkelgebied, waaronder de Jumbo Foodmarket van 5600 vierkante meter en 'live cooking' in verschillende soorten en smaken.
Op het plein verschijnt een grote fontein waar kinderen in de zomer in kunnen spelen. "De mix van winkels, horeca, woningen en kantoren met ook nog eens hoogwaardige architectuur en een mooie openbare ruimte, maakt voor mij dat we een heel mooi nieuw centrum maken voor Utrecht", zegt projectmanager Jeen Kootstra.
Ook is er ruimte voor een stukje groen op het plein. Er worden 59 bomen geplant. Via een druppelsysteem krijgen de bomen water. Een sensor geeft aan of de boom water nodig heeft en zo wordt de boom geheel automatisch in leven gehouden. Er is vijftig kuub aan vruchtbare grond gestort om de bomen genoeg voeding te geven.

REACTIE WETHOUDER

Wethouder Kees Geldof is verheugd met de ontwikkelingen in Leidsche Rijn. Vooral nu de steigers van de gebouwen om het Brusselplein weg zijn, is de architectuur goed zichtbaar. "In Leidsche Rijn en Vleuten- de Meern wonen nu 80.000 inwoners en dat worden er 100.000. Dan is het ook van belang dat er een goed winkelcentrum is omdat je anders toch vrij ver moet reizen om te winkelen. Ik zie ernaar uit om hier rond te lopen als alles open is, en je hier lekker wat kan eten", zegt wethouder Geldof.
Het Hof van Amsterdam, de Parijsboulevard en het Brusselplein zijn niet toevallig gekozen namen. "Er is gezocht naar een manier om alle delen van Leidsche Rijn met elkaar te verbinden en dat is uiteindelijk de landkaart van Europa geworden. De hoofdsteden van Noord-Europa, liggen in Leidsche Rijn Centrum-Noord. In het kernwinkelgebied is het het Hof van Amsterdam, de Parijsboulevard en het Brusselplein. Elk deel van Leidsche Rijn heeft z'n eigen hoofdsteden gekregen", legt Jeen Kootstra uit.
De oplevering van het winkelgebied is gepland in mei.