In #dela van een antieke kast zit een historische schat

UTRECHT - Utrechter Martijn Rosdorff heeft iets met antieke kasten. Vandaar dat hij op Marktplaats op zoek ging. Hij kon een mooi exemplaar op de kop tikken. En wat hij in één van de lades vond, is van grote waarde voor hem. Er liggen tientallen oude documenten in. De oudste stamt uit 1760.
Vanaf het moment van openen, houdt hij zijn vondsten bij op Twitter. Met de hashtag #dela houdt hij zijn volgers op de hoogte. Oude soldatenboekjes, testamenten en zelfs een oude rekening van een trouwerij komt naar boven.
De meeste indruk op Martijn maakt een stel brieven van Franse krijgsgevangen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het thuisfront op de hoogte houden. "Er wordt gevraagd om hemden omdat het koud is", leest Rosdorff voor. "En er is een soldaat zijn vrouw zo mist. De verhalen uit die tijd zijn heftig."

SLOT

Het was nog een hele klus om de la te openen, vertelt Rosdorff terwijl hij op de grond tussen de paperassen zit. Want er miste een sleutel. "Laat mijn vader nou net oude sloten verzamelen. We hebben een ander slot uit de kast gehaald en hij is met een vijl de sleutel passend gaan maken. Gisteravond kreeg ik de la eindelijk open en sindsdien slaap ik amper. Ieder stapeltje papier geeft weer nieuwe geheimen prijs. Ik kan niet stoppen met lezen. Het is echt ongelofelijk!"
Het lijkt méér dan een droomvondst uit Tussen Kunst en Kitsch. De kast stond sinds een jaar bij een echtpaar uit Polsbroek. Voor 100 euro mocht Rosdorff 'm hebben. "Het is het geld meer dan waard. Niet alleen hebben we een mooie kast, maar de inhoud is fantastisch."

FRANKRIJK

Maar waar komen al die papieren nou vandaan? Martijn denkt dat de kast ooit in het ziekenhuis van het Zuid-Franse plaatsje Mirepoix heeft gestaan. "Er zit veel correspondentie in voor het ziekenhuis en het lijkt me dat de papieren van overleden patiënten zijn. Die omgeving zie je in de papieren steeds terugkomen."
Martijn is freelance journalist. En de verhalen die hij opduikelt uit de la, vormen voor hem een inspiratiebron: "Ik wil dat verder gaan uitzoeken en ben voorzichtig van plan naar die plaats af te reizen. Er zitten ontzettend veel aanknopingspunten in voor persoonlijke verhalen."