Utrechtse onderzoekers: "IJskap kan veel sneller smelten dan gedacht"

UTRECHT - Nu zit er nog een kilometers dik pakket ijs op. Maar 17 miljoen jaar geleden was de kust van Antarctica helemaal ijsvrij. Daar zijn Utrechtse klimaatonderzoekers achter gekomen. En ze denken dat de ijskap veel sneller kan smelten dan gedacht, met meer smeltwater tot gevolg.
Het onderzoek richt zich op de oostelijke kant van de Zuidpool. De ijskappen en schotsen daar in het water werden lang beschouwd als stabieler en minder gevoelig voor de opwarming van de aarde. Maar de onderzoekers schetsen nu een ander beeld.
De oceaanstromingen veranderden miljoenen jaren geleden door de opwarming van de aarde. Daardoor kon warmer oceaanwater Antarctica bereiken. Het zeewater was destijds 16 graden, net zo warm als de Noordzee. Op de Zuidpool konden daarom zelfs planten en bomen groeien.

15 METER

De ijskappen op Antarctica staan ook vandaag voor een groot deel in contact met dat water. Onderzoeker Francesca Sangiorgi van de Universiteit Utrecht: "We weten met dit onderzoek dat warm oceaanwater dit gebied van Oost-Antarctica kan bereiken, wat duidelijke gevolgen had voor het smelten van de ijskappen."
De angst van de onderzoekers is nu dat dat warme water, net als miljoen jaren geleden, de Zuidpool weer bereikt. "Als het ijs dat dit gebied nu bedekt geheel zou smelten, dan praat je over een zeespiegelstijging van bijna 15 meter."