Politiek verbijsterd vanwege Qatar-deal in Kanaleneiland

UTRECHT - Aventicum, een joint venture bestaande uit een vastgoedfonds in Qatar en de Zwitserse bank Credit Suisse, heeft zo'n 23 miljoen euro winst gemaakt met het opknappen en doorverkopen van 252 flats in Kanaleneiland. Dat melden het AD Utrechts Nieuwsblad en de website Follow the Money.
Woningcorporaties Mitros en Portaal waren eigenaar van de woningen en verkochten deze aan Aventicum. Dat gebeurde op voorwaarde dat het de huizen zou renoveren. Daarna werden de woningen weer doorverkocht voor 51 miljoen aan LLS Capital BV en de Canadese vastgoedverhuurder Capreit, meldt het AD Utrechts Nieuwsblad. De huurwoningen werden verhuurd voor 450 euro per maand, de gerenoveerde woningen kosten de huidige bewoners het dubbele.

BOOS

De PvdA is boos en gaat raadsvragen stellen. "Het is schandelijk dat er over de rug van huurders miljoenen euro's worden verdiend", zegt PvdA-raadslid Bülent Isik tegen RTV Utrecht.
"We bouwen hier voor Utrechters en wat je nu ziet is dat er groot geld tussen kan komen uit Qatar, een land dat niks met Utrecht heeft en daar een slaatje uit slaat", zegt PvdA-lijsttrekker Rick van der Zweth. "We hebben een enorm tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen, mensen moeten vaak 14 jaar wachten als ze willen huren en dan gebeurt er dit."
Vorig jaar stelde de PvdA ook al raadsvragen over de deal met Qatar.

KAMERVRAGEN

Ook Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks is ontstemd en gaat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om opheldering vragen. "Ik wil weten wat zij gaat doen om dit soort constructies tegen te gaan. Ook wil ik weten hoe zij de huidige huurders kan helpen om onderhoud af te dwingen."
Voortman is verbijsterd over de reactie van SP-wethouder Paulus Jansen, zo laat ze op Twitter weten. "Sociale huurwoningen worden in zijn stad voor miljoenen doorverkocht aan een investeringsmaatschappij die woningen niet onderhoudt, maar wel 900 euro huur vraagt. Zijn reactie: 'iedereen wil geld verdienen'."
In het AD zegt wethouder Jansen niet te hebben geweten dat de betreffende woningen door Aventicum zijn doorverkocht aan LLS Capital BV en Capreit.