Drie nieuwe excellente scholen in provincie Utrecht

UTRECHT - Drie scholen in de provincie Utrecht ontvangen vandaag het predicaat 'excellente school' van de Inspectie van het Onderwijs.
Dat maakte juryvoorzitter Titia Bredée vanochtend bekend op Radio M. "Vandaag komen er in Utrecht twee scholen in het primair onderwijs bij en één VO-afdeling. Dus drie in Utrecht, en het waren er al zeventien. Echt een prachtig resultaat."

PROCEDURE

Scholen moeten zich aanmelden om het predicaat te kunnen krijgen. Ze stellen zelf een profiel op, waarmee ze denken 'excellent' te kunnen worden. De procedure duurt een heel jaar en uiteindelijk komt een tweekoppige jury langs.
Op elke school komt de jury dus een ander profiel tegen, aldus Bredée. "Dat kan over heel veel verschillende dingen gaan. We zien soms leerlingenaanpak, maar bijvoorbeeld ook een bepaalde schoolvorm of de combinatie met de stageschool. Je mag zelf zeggen als school waar je heel erg excellent in wil zijn."

KRITIEK

De PO-Raad laat desgevraagd weten de betreffende scholen van harte te feliciteren, maar de woordvoerder spreekt wel van een 'arbitraal systeem'. "De inspectie heeft de wettelijke plicht om scholen te controleren op drie criteria. Dat zijn er wat de PO-Raad betreft voldoende. Aan het predicaat excellent kun je pas meedoen als school, als je een procedure hebt doorlopen. Je moet een aanvraag doen. Dat kost tijd en er zijn genoeg goede scholen die er voor kiezen dit niet te doen, terwijl ze ook gewoon excellent zouden kunnen zijn."
Later vandaag wordt bekend gemaakt welke Utrechtse scholen het predikaat excellent krijgen.