Jan Scheepstra overleden: "Degene die de Roze Wolk maakte wat het werd"

UTRECHT - Hij was een bekendheid in de Utrechtse homowereld: Jan Scheepstra. De man achter homodisco De Roze Wolk (1982-2006). Afgelopen zaterdag overleed hij onverwachts.
Jan Scheepstra heeft voor duizenden jongeren - homo, lesbo, bi, trans, hetero - in Utrecht veel betekend met zijn disco, blijkt uit de reacties die binnenstromen in het concoleanceregister. "Wat een schok. Wat een gemis. Wat een herinnering aan degene die de Roze Wolk maakte wat het werd. De plek waar menigeen zichzelf ontdekte."

SAFE HAVEN

Ook het team van de Bodytalk, een Utrechtse homokroeg, heeft een reactie geschreven. "Jij zorgde er met jouw Roze Wolk en Wolkenkrabber voor dat er een safe haven was voor LHBT-ers in Utrecht, jaren voordat de Bodytalk bestond."
Scheepstra was ook betrokken bij de start van het culturele Midzomergracht festival in 1997 en multisportevenement EuroGames in 2005. Dit jaar verschijnt er op zijn verzoek een boek over De Roze Wolk, geschreven door Adrianne Dercksen. Afgelopen jaar heeft zij met ruim vijftig mensen gesproken over De Roze Wolk.

NIET VREEMD

"Duizenden jongeren zijn er geweest en ze vertellen mij ook allemaal dat het voor hun een hele belangrijke plek was", vertelt Dercksen. "Een plek waar ze zichzelf konden zijn en waar ze niet vreemd aangekeken werden. Ze konden zijn wie ze waren."
Adrianne heeft acht jaar achter de bar gestaan bij De Roze Wolk. Ze heeft veel goede herinneringen aan Jan, met name aan de oudejaarsavonden bij de disco. "Dan stond hij echt te glunderen met een glaasje roze champagne in z'n hand en dan kon hij echt zo zeggen: 'gezellig he, wat is het toch leuk hier en wat fijn dat er zoveel mensen zijn'. Echt in z'n eigen roze wolk, dat vond ik wel bijzonder."

EERSTE HOMODISCO

De Roze Wolk was de eerste homodisco in Utrecht. Drie jaar na de opening, opende Scheepstra het café De Wolkenkrabber boven de disco. Nu is Café Kalff op die locatie te vinden.
Jan Scheepstra is 58 jaar geworden.

Jan Scheepstra overleden: "Degene die de Roze Wolk maakte wat het werd"