Chaos door megastorm in Utrecht: meerdere gebouwen (deels) ingestort

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De storm die vandaag boven Nederland woedde is in kracht afgenomen en de hoogste veiligheidswaarschuwing is ingetrokken. De Utrechtse brandweer benadrukt dat dit niet betekent dat ook alle schade meteen is opgeruimd.
De oproep om alleen met het noodnummer 112 te bellen bij levensbedreigende situaties, blijft voorlopig van kracht.
De storm was zo heftig dat op veel plekken gebouwen deels zijn ingestort. Over doden of gewonden in onze provincie is nog niets bekend, maar de materiële schade is gigantisch.
Op de Utrechtse Biltstraat ligt het dak van een appartementencomplex op de oprit van snookercentrum Ozebi. "Het dak is net nieuw", zegt een medewerker. "Er staat hier ook nog een schoorsteen op instorten".
Ook bij v.v. Montfoort is het hommeles. Daar is het dak van de kantine losgewaaid. De precieze schade is nog onbekend. Op de Anton van Duinkerkenlaan in De Meern is een huis deels ingestort.

DODEN BUITEN DE PROVINCIE

Buiten onze provincie zijn al zeker drie doden gevallen, twee in Overijssel en één in Gelderland. Rijkswaterstaat vraagt mensen om niet meer de weg op te gaan en de NS heeft alle treinritten gecanceld. Lees
meer over de verkeerssituatie.
Bij de Vrije School Amersfoort ligt het dak van de kleuterafdeling eraf. De kinderen zijn naar een veilig deel van het pand gebracht. Ook in Maarssen is een deel van een appartementencomplex naar beneden gekomen.
In De Bilt is de zwaarste rukwind sinds 1990 gemeten: 112 kilometer per uur. Op meerdere plekken in Nederland is windkracht 11 gemeten.

GLASPLATEN

Op de Van Eysingalaan in de Utrechtse wijk Transwijk zijn meerdere glasplaten van een gebouw gevallen. Volgens een ooggetuige zijn zeker vier auto's zwaar beschadigd geraakt. De straat is afgezet door de politie.

MIJDRECHT

Uit Mijdrecht zijn heel veel schademeldingen gekomen. Bij seniorenwoningen aan de Helmstraat is een deel van het dak los gekomen en het terras van kiprestaurant Kokido is ingestort.
In Utrecht zijn op de Oudlaan zonnepanelen van het dak gewaaid. "Ze hangen nu in een boom en liggen op de grond", vertelt Jesper Rijpma vanuit zijn kantoor. In Bunschoten is het dak van de Immanuelkerk beschadigd geraakt.
In de hele provincie zijn bomen omgewaaid. Zelfs heel grote bomen moeten het ontgelden, soms met wortel en al. Veel evenementen zijn (deels) afgelast. Zo gaat in Abcoude de markt niet door en blijven de dierentuinen in Amersfoort en Rhenen dicht.

RECHTBANK

Sommige zaken in de rechtbank van Utrecht zijn afgelast. Als betrokkenen zoals verdachten of advocaten niet in het pand zijn. Omdat het niet raadzaam is om de weg op te gaan, wil de rechtbank dat ook niet van hen vragen.

UNIVERSITEIT

Studenten van de Universiteit Utrecht kregen te horen dat ze niet verplicht waren om op te komen dagen voor colleges en tentamens. Ze kunnen een beroep doen op overmacht. De universiteit adviseerde medewerkers en studenten niet op pad te gaan. Busvervoerder U-OV stopte aan het einde van de ochtend met de dienstregeling naar de Uithof.

TWEEDE STORM

Twee weken geleden raasde
een zogenoemde westerstorm over het land. In onze provincie moest de brandweer toen ruim 250 keer uitrukken voor schademeldingen. De storm van vandaag is een stuk zwaarder.

Verslaggever Robert Jan Booij vertelde in Aan Tafel over stormschade
Een compilatie: stormschade in de provincie Utrecht