Bewoners Hoograven luchten hart: "Veilig voel ik mij niet"

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
UTRECHT - Bewoners van de Utrechtse wijk Hoograven willen meer veiligheidsmaatregelen. Dat zeiden ze vanavond tijdens een bijeenkomst over de vele autobranden in de wijk.
In buurtcentrum Hart van Hoograven zijn zo'n vijftig mensen gekomen om hun hart te luchten. "Waarom mag dat niet?", wordt er uit de zaal geroepen als een politieagent vertelt dat er niet zomaar camera's kunnen worden opgehangen. Een ander: "Het gaat hier om veiligheid, maar veilig voel ik mij niet."

ROTJES

De kerstvakantie is door veel inwoners van de wijk intens ervaren. "Ik heb met de feestdagen met de brievenbus dicht gezeten", zegt een vrouw op leeftijd met veel emotie in haar stem. "Want ik had ook de rotjes voor het raam liggen. En als je daarom reageert krijg je een ei tegen je raam."
De wijkbewoners zeggen veel overlast te hebben van groepen jonge jongens in de leeftijd van 13 tot 15 jaar. De politie kan niet veel doen omdat agenten niet precies weten wie zich schuldig maken aan vernielingen. Vooral in de weken rond kerst was er opvallend veel jeugd van die leeftijd zichtbaar in de wijk, klinkt het uit de zaal.

VERKLIK ELKAAR

Bewoners komen met allerlei ideeën waardoor de pakkans groter wordt: van het preventief vragen om identificatiebewijs, voorlichting op scholen tot het plaatsen van camera's. Een vrouw in de zaal zegt: "Wat ik wil is dat ze hun mond opentrekken. Verklik elkaar maar!"
Burgemeester Jan van Zanen zit ook in de zaal. Hij benadrukt dat alle problemen niet zomaar zijn opgelost en spoort mensen aan om alle incidenten te melden bij de gemeente en politie. Hij vindt de autobranden "laf en sneu". Ook raadsleden van D66, GroenLinks, PvdA, VVD en de SP horen de bewoners aan.
Op 8 februari debatteert de Utrechtse gemeenteraad over de autobranden.

Politie richt vizier op groepen jongeren na autobranden