Wachtlijsten groeien voor bed-bad-en-broodregeling in Utrecht

UTRECHT - De bed-bad-en-broodregeling in Utrecht staat onder druk omdat steeds meer ongedocumenteerde asielzoekers zich melden. Als de trend zich doorzet gaat het om een verdubbeling.
Vorig jaar meldden zich 262 mensen zich voor de regeling. De teller staat het eerste half jaar van 2017 al op 233.
Niet iedereen die zich in Utrecht aanmeldt komt ook in een Utrechtse opvang terecht. Dat zegt Gemma Sliedrechts van STIL, een organisatie die zich inzet voor mensen zonder verblijfsvergunning. "Mensen die zich in Utrecht aanmelden verwijzen we ook door naar andere steden en plaatsen die opvang bieden".

TOEVLUCHT

Ondanks dat STIL mensen doorverwijst is er een tekort aan tachtig tot negentig plaatsen in de stad Utrecht. Een van Utrechtse opvanglocaties is De Toevlucht in Oudwijk. Daar bieden Ageeth Weelink en haar vrijwilligers plek aan 24 ongedocumenteerde mannen.
Weelink vindt dat meer steden verantwoordelijkheid moeten nemen. "Ik zou willen dat onze opvang alleen voor de Utrechtse illegalen is, zoals het ook is bedacht. Maar wij kunnen niet controleren waar de mannen vandaan komen. Ze kunnen makkelijk zeggen dat ze uit de stad komen. Dus er moet meer gebeuren om de wachtlijst te verminderen."

NOODOPVANG

Ook Stichting Noodopvang uit Oog in Al ziet de wachtlijst oplopen. Vorig jaar was er helemaal geen wachtlijst, maar nu staan er al zeven mensen op. Plaatsvervangend coördinator Rana van den Brug: "Het zou helpen als meer steden ook opvang gaan bieden, want we zien inderdaad dat mensen komen uit andere delen van Nederland, die je eigenlijk niet kan terug verwijzen omdat daar geen opvang is."
STIL ziet dat in iedere stad waar opvang is, ook wachtlijsten zijn. De organisatie hoopt dat meer gemeenten mensen gaan opvangen. "Ook al is dat formeel gezien niet hun verantwoordelijkheid", zegt Gemma Sliedrechts.
Bij haar kloppen de asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd als eerste aan. "Er is veel meer vraag naar opvang, omdat er meer vluchtelingen uit de AZC's worden gezet en er zijn veel regio's in Nederland die niets voor deze mensen doen."
Volgens Gemma van STIL is vooral het Rijk verantwoordelijk voor de enorme toestroom bij de bed-bad-en-broodregeling . De regering wil niet meer meebetalen aan deze regeling en vindt dat de uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit moeten.
Maar ze dan op straat zetten met een brief dat ze moeten vertrekken is niet de oplossing, vindt Gemma: "Die mensen verdwijnen niet als je ze negeert."

NIEUWE REGERING

Uit de coalitieonderhandelingen van het nieuwe kabinet komt naar voren dat er twee plekken voor basisopvang bijkomen. Een schijnoplossing vindt Sliedrechts: "Die zijn bedoeld voor slechts twee tot drie maanden opvang."

GEMEENTE

De gemeente Utrecht beraadt zich momenteel op de wachtlijst. Wethouder Kees Diepenveen (GroenLinks) en raadsleden willen een precies beeld van de wachtlijst en de personen die erop staan. Binnenkort worden de nieuwste cijfers in de gemeenteraad van Utrecht besproken en ook gekeken naar oplossingen.

De Toevlucht: "Deze opvang is een basisrecht."