Vrijspraak verdachten liquidatie De Meern, OM in beroep

UTRECHT/DE MEERN - De rechtbank Midden-Nederland heeft de verdachten van de moord op Aziz Anzi in De Meern vrijgesproken. De voorlopige hechtenis van de mannen (31 en 27 jaar) werd twee weken geleden al opgeheven. De rechtbank vindt dat er geen bewijs is dat ze een gerichte bijdrage hebben geleverd aan de dood van Anzi. Het OM gaat in beroep.
De liquidatie vond op 19 september 2015 plaats op een carpoolplaats langs de A12. Het 37-jarige slachtoffer zat in zijn witte Fiat 500 toen de dader meerdere keren op hem schoot, vermoedelijk met een automatisch wapen. Op dat moment waren er veel mensen op en rond het parkeerterrein aanwezig.

BAKEN

Onder de auto van het slachtoffer is een baken aangetroffen met een gps-tracker. Ook zijn twee telefoons gevonden, waaronder een Encrypted Blackberry (PGP). Op basis van de bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat de 27-jarige verdachte meerdere afspraken met Anzi heeft gemaakt en dat de 31-jarige medeverdachte naar één van die afspraken is gereden en het baken heeft geplaatst en opgeladen.
"Om tot een veroordeling te komen moet de rechter kunnen vaststellen dat de verdachten nauw samenwerkten met de schutter en een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de daadwerkelijke liquidatie. Maar uit het dossier is niet op te maken wie het baken heeft uitgelezen en of de verdachten over die informatie beschikten", aldus de rechtbank.

BLACKBERRY

"Ook uit de PGP-gesprekken van de 27-jarige verdachte blijkt niets van een mogelijke opdrachtgever, een motief, de wijze waarop de moord gepland is en wie daar allemaal betrokken bij zijn geweest. Het dossier biedt geen bewijs voor de aanname dat verdachten informatie met anderen hebben uitgewisseld die heeft bijgedragen aan de uitvoering van de daadwerkelijke beschieting", stelt de rechtbank.
De twee verdachten werden in oktober 2016 opgepakt en zaten sindsdien vast. Het OM eiste hoge straffen tegen de mannen. Advocaat Theo Hiddema heeft steeds volgehouden dat er te weinig bewijs was tegen zijn cliënt Roger A. "Ze konden hem alleen maar koppelen aan een baken onder een auto vanwege een halfzacht dna-spoor. Maar dat is natuurlijk multi-interpretabel. Hij hoeft helemaal niet geweten te hebben dat op het moment dat hij dat baken zou hebben aangeraakt dat het later wellicht het spoor zou zijn naar de liquidatie toe."

OM: vrijspraak zeer teleurtstellend