Raadinformatieavond over energiepark in polder Rijnenburg

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad gaat zich buigen over de plannen voor een energiepark in polder Rijnenburg. Als voorbereiding daarop gaan raadsleden vanavond in gesprek over de ontwikkeling van het gebied. Onderwerp is een zogenoemde startnotitie die klaarligt na een reeks informatiebijeenkomsten en stadsgesprekken.
Henk Diemer van vereniging de Buren van Rijnenburg is vanavond een van de insprekers. Hij is tegen de komst van windmolens in de polder en heeft twee minuten de tijd om uit te leggen waarom. "Ik zou willen vragen: definieer het woord slagschaduw nou eens. Wat houdt dat eigenlijk in?"
Diemer heeft de afgelopen weken geprobeerd om de omwonenden van de polder te laten inzien wat het voor het gebied zou betekenen als Rijnenburg een duurzame energiecentrale wordt. Hij vergelijkt de plannen met "een gifbeker", die slecht uit kan pakken voor omwonenden van de polder. Diemer heeft het idee dat de komst van de turbines geforceerd wordt.

STARTNOTITIE

De gemeenteraad heeft de startnotitie in de hand om een keuze te maken. Hierin wordt gesproken over zon- én windenergie. Diemer: "Het ziet er redelijk uit, maar ik mis een sterker maatschappelijk kader. En te vaak lees ik het woordje 'kan'. Een molen kan slagschaduw veroorzaken, maar het kan ook niet. "
Inge Verhoef van Rijne Energie vindt de startnotitie een goed uitgangspunt: "Alle mogelijkheden liggen nog open en er zijn goede kaders. De energietransitie is een belangrijk onderwerp en wij zullen in ons pleidooi zeggen dat Utrecht de verantwoordelijkheid moet nemen."
De startnotitie is een samenvatting van stadsgesprekken en andere informatiebijeenkomsten waar is gesproken en gediscussieerd over Rijnenburg. De polder is in een onderzoek uit 2010 als "meest kansrijke optie" aangemerkt voor de opwekking van windenergie. Rijnenburg concurreerde om die plek met Lage Weide. Plannen voor windmolens op dat industrieterrein hebben het niet gehaald omdat bewoners fel tegen waren en ook de gemeente Utrecht zich tegen de plannen keerde.

BESLUIT

Als de raad akkoord gaat met polder Rijnenburg als energiepark, komt er een omgevingswerkgroep met bewoners uit alle aangrenzende wijken. Die buigt zich over de manier waarop het landschap best ingedeeld kan worden.
Diemer wenst de raadsleden wijsheid toe. "Ze moeten echt zien wat er staat, ik verwacht dat dit een toekomstig hoofdpijndossier is." Inge verhoef: "Al deze commotie hoort bij windenergie."